Τρεις φορές σκληροτερο το ελληνικό μνημόνιο από το ιρλανδικό

Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό. Το IIF τονίζει ότι την περίοδο 2010-2012 η Ιρλανδία πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή ίση με το 1,7% του ΑΕΠ της, ενώ στην Ελλάδα ίση με το 5,2% του ΑΕΠ της.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι η σκληρή λιτότητα, σε συνδυασμό με το υψηλό

χρέος και έλλειμμα, είχε αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει-τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος- πολύ μακριά από τις αγορές, παρά τη μείωση του ελλείμματος και το κούρεμα του χρέους. Όπως τονίζει, το ελληνικό μνημόνιο αύξησε το χρέος και η συνέχιση της εφαρμογής του θα προσθέσει περί τις δέκα μονάδες του ΑΕΠ σε αυτό.

Αντιθέτως, το IIF σημειώνει πως «λίγοι αμφιβάλλουν ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ιρλανδίας δεν θα αποπληρωθούν πλήρως και εγκαίρως».

Το Ινστιτούτο τάσσεται υπέρ μίας ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει ότι θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά τονίζει πως το τελικό κόστος θα είναι μικρότερο από εκείνο αν συνεχιστεί η ραγδαία συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα