ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ Ε.Ε. Η ΔΑΝΙΑ

Δια στόματος της πρωθυπουργού της Δανίας ανακοινώθηκε ότι η Δανία προτίθεται να ασκήσει βέτο στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το διάστημα 2014-20 εάν δεν επιτύχει μείωση της δικής της συνεισφοράς.

«Το ουσιαστικό μήνυμά μας προς τις άλλες χώρες και αυτό για το οποίο εμείς παλεύουμε είναι πως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μία μείωση (των χρημάτων που συνεισφέρουμε) και πως δεν επιθυμούμε να πληρώσουμε για τις μειώσεις των άλλων πλουσίων χωρών», τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ κατά τη συνάντηση εργασίας με μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του δανικού κοινοβουλίου. Διευκρίνισε

δε πως θα ζητήσει αυτή να κυμανθεί στο ένα δισεκ. κορώνες (134 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχη τοποθέτηση είχε κάνει προ μιας εβδομάδας περίπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος είπε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πάνω από τον πληθωρισμό, την οποία θεωρεί «απαράδεκτη» καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις πασχίζουν να κάνουν μειώσεις στα δικά τους δημοσιονομικά έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας αυτός θα συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 22 και 23 Νοεμβρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει πως «αναμένει πολλές νύκτες» διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα