Έτοιμες για κυρώσεις κατά της Ουκρανίας ΗΠΑ και ΕΕ

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του «τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», μία ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες

«θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης» και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Πέμπτη για να συζητήσουν «στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας θα βρίσκονται το πρωί της Πέμπτης στο Κίεβο προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ.

Δηλώσεις Ολάντ, Μέρκελ, Κάμερον

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «καταδίκασαν» την Τετάρτη τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν» στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι.

«Στην Ουκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες, απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία, βαρβαρότητα, καταστολή. . . η καγκελάριος και εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας, καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξεις και την καταστολή που προέρχεται από το καθεστώς», δήλωσε ο Ολάντ.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών που υποφέρουν» στο Κίεβο, διαβεβαίωσε η Μέρκελ.

«Όσοι διέπραξαν αυτές τις πράξεις και ετοιμάζονται να διαπράξουν άλλες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν», προειδοποίησε ο Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «το θέμα των κυρώσεων, το επίπεδό τους και ο στόχος τους» θα αναφερθούν στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο «όσους είναι υπεύθυνοι για τη βία», ενώ υπογράμμισε ότι «όταν οι υπουργοί Εξωτερικών (της ΕΕ) συναντηθούν στις Βρυξέλλες θα πρέπει να συζητήσουν για συγκεκριμένες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί πως η πολιτική διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας που έχουν περικυκλώσει τους διαδηλωτές στο Κίεβο, διαμηνύοντας στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι η υφήλιος παρακολουθεί στενά τις ενέργειές του.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για τις σκηνές τις οποίες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται στην Ουκρανία» είπε ο Κάμερον σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η βία από όλες τις πλευρές είναι εντελώς απαράδεκτη και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να αποσύρει τις κυβερνητικές δυνάμεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση».

Κίνδυνος εμφυλίου

Η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο προειδοποίησε για «τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία.

«Με τη μεγαλύτερη ανησυχία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αποφύγουμε τον υπαρκτό κίνδυνο ενός εμφύλιου πολέμου επί θύραις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Μπονίνο.

«Σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία δεν αποκλείουμε την προσφυγή σε έκτακτα μέτρα», κατέληξε η Μπονίνο, αναφερόμενη στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ουκρανών αξιωματούχων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών δικαιολογούν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων με όλους (τους ηγέτες) με τους οποίους μίλησε ο πρωθυπουργός Τουσκ», είπε ο Σεραφίν.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία.

«Μαζί με τους ομολόγους μου της Πολωνίας και της Γερμανίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αποφασίσαμε να πάμε στο Κίεβο για να συγκεντρώσουμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο τελευταίος είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

ΗΠΑ: Εντελώς εξωφρενική βία

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε την «εντελώς εξωφρενική» βία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκλησή του προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας, δήλωσε: «οι σκηνές τις οποίες παρακολουθήσαμε χθες στο Κίεβο είναι εντελώς εξωφρενικές και δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα στην ουκρανική κυβέρνηση ότι είναι ευθύνη της να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν», πρόσθεσε ο Ρόουντς επί του προεδρικού αεροσκάφους.

«Είμαστε αντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές, όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποσύρει τα μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, να κηρύξει εκεχειρία και να ξεκινήσει ουσιαστικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί εκτιμούν ότι (η κυβέρνηση) δεν απαντά στις νόμιμες προσδοκίες τους», σημείωσε ο Ρόουντς.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία. Ο Ομπάμα θα αναφερθεί από το Μεξικό στην κρίση στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο Ρόουντς.

«Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση ανακοίνωσε η SBU

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση σε όλη τη χώρα με στόχο ριζοσπαστικές οργανώσεις τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων.

«Σήμερα παρακολουθούμε να γίνεται σκόπιμη και στοχευμένη χρήση βίας μέσω πυρπολήσεων, δολοφονιών, απαγωγών, τρομοκράτησης του πληθυσμού με εγκληματικούς σκοπούς. Και όλα αυτά με χρήση πυροβόλων όπλων», αναφέρει η SBU.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά «έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών» από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα