Όλο το σχέδιο για παράλληλο εσωτερικό νόμισμα στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ενδεικνυόμενη λύση για την Ελλάδα είναι η υιοθέτηση ενός παράλληλου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Strategic Analysis – Prospects and Policies for the Greek economy», το παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα θα βασιστεί στην έκδοση νέων κρατικών ομολόγων, που δεν θα είναι σε ευρώ.

Το Ινστιτούτο επικαλείται την ελαστικότητα του ελληνικού

εμπορίου και εκτιμά ότι, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων συνεπειών από το εξωτερικό χρέος.

Σαν εναλλακτικές λύσεις περιγράφονται ένα σχέδιο Μάρσαλ, με κεφάλαια τα οποία θα διαχειριστούν κρατικοί φορείς, καθώς και μία διακοπή αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων του χρέους, με στόχο να κατευθυνθούν οι πόροι στην εγχώρια ζήτηση και στην αύξηση της απασχόλησης

Υποδείγματα των ομολόγων που μπορούν να εκδοθούν είναι τα λεγόμενα φαρμακευτικά ομόλογα, που κυκλοφόρησαν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον κλάδο των φαρμάκων. Αυτά τα ομόλογα σαν εργαλεία είχαν όλα τα χαρακτηριστικά των κλασικών ομολόγων και θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν στην αγορά ισότιμα.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν ηλεκτρονικά σε τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτών ή εταιρειών μέσα από ένα εξειδικευμένο σύστημα ασφαλείας. Έτσι θα μπορούσαν να εκδοθούν πιστοποιητικά για μικρές είτε μεγάλες συναλλαγές στην αγορά.

Κατά το τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία ονομαστική ισοτιμία μεταξύ των ομολόγων – χρεογράφων που θα είναι η βάση του Geuro, σε σχέση με το ευρώ. Τα ομόλογα θα μπορούν να συνδεθούν με φορολογικές απαλλαγές από τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική θα τα χρησιμοποιούσε για να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ του κράτους και των προμηθευτών του.

Παράλληλα, θα μπορούσε κανείς να περιμένει η κυβέρνηση να ζητήσει ένα μέρος των μελλοντικών φορολογικών καταβολών των ιδιωτών να γίνει σε τέτοια ομόλογα για να ενισχύσει και να εδραιώσει τη ζήτηση και την εμπιστοσύνη στο παράλληλο νόμισμα, σχολιάζει η μελέτη.

Το Geuro θα μπορεί να ανταλλαγεί προς μία κατεύθυνση, από ευρώ σε Geuro, ώστε να αποφευχθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και να μειωθεί η χρήση του στην εγχώρια αγορά αλλά και να περιοριστούν οι πιθανότητες μεταφορές καταθέσεων έξω από τη χώρα.

Οι καταθέσεις φυσικά των τραπεζών θα παραμείνουν σε ευρώ και όποιες συναλλαγές έχουν γίνει σε ευρώ θα παραμείνουν σε αυτό το νόμισμα. Η υιοθέτηση του παράλληλου νομίσματος δε θα σημάνει έξοδο από την Ευρωζώνη και θα απαιτούσε μικρές μόνο διαφοροποιήσεις στη Συνθήκη της ΕΕ, ξεκαθαρίζει το Ινστιτούτο.

Περιληπτικά, η κυβέρνηση θα πετύχει να προσφέρει δουλειές με ένα κατώτατο μισθό για την παραγωγή υπηρεσιών στον καθένα που θα μπορεί και θα θέλει να δουλέψει. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική, που θα δώσει το κέντρο βάρους στην απασχόληση όσον αφορά στις ωφέλειες που θα έχει από το παράλληλο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 550 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα