ΕΣΒΗΣΕ (;) Η ΦΩΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Με αμοιβαίες εξηγήσεις – μετά από παρέμβαση και του Μαξίμου – φαίνεται ότι αποφεύγεται, τουλάχιστον επί του παρόντος, η ρήξη μεταξύ του υπουργού Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με αντικείμενο το μισθολόγιο των ενστόλων.

Ένα μεταμεσονύκτιο non paper από το γραφείο του Πάνου Παναγιωτόπουλου, αιχμηρό λόγο για το υπουργείο Οικονομικών, ήταν αρκετό για να αποτυπώσει την ένταση στις σχέσεις

των δύο υπουργείων. Πυροδότησε, ωστόσο, παράλληλα και κύκλο σεναρίων για κυβερνητική ρήξη και ειλημμένη απόφαση του υπουργού Άμυνας ακόμη και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει νέα μείωση στις αποδοχές των στρατιωτικών.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, πυροδοτήθηκε όταν κοινοποιήθηκε πως κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των των ενστόλων, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Γιάννη Στουρνάρα φέρεται σχολίασε πως τα «ισοδύναμα» που πρότεινε το υπουργείο Άμυνας εκτιμήθηκαν ως απαράδεκτα από την τρόικα. Η θέση αυτή που, ασφαλώς, κοινοποιήθηκε, στον κ. Παναγιωτόπουλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τελευταίου, μέσω… «κύκλων».

Στο non paper, σημειώνεται πως «σε ό, τι αφορά το θέμα των ισοδύναμων μέτρων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε αναλυτική κατάσταση ισοδύναμων μέτρων, τα οποία επεξεργάστηκαν προηγουμένως οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και οι επιτελείς τους. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δραστικές μειώσεις λειτουργικών εξόδων. Καθώς επίσης και μεγάλες μειώσεις εξοπλιστικών δαπανών, που αφορούν σε κατάργηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και σε τροποποιήσεις, προς τα κάτω, του ύψους υφισταμένων συμβάσεων. Οι μεγάλες αυτές μειώσεις σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μετάθεση ή μετακύληση του χρόνου πληρωμής των συγκεκριμένων ποσών, αλλά αποτελούν δραστικές και πραγματικές περικοπές».

Νωρίς το πρωί σήμερα, και με την κινητοποίηση του Μαξίμου, η κρίση – προσωρινά τουλάχιστον – απεφεύχθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα