ΕΡΓΑΛΙΑ 780.000 ΕΤΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Εργαλεία όπως χειροπελέκεις και κοπείς  που χρονολογούνται στη Μέση Πλειστόκαινη Εποχή (780.000-125.000 χρόνια πριν από σήμερα) αποκαλύφθηκαν στα Ροδαφνίδια Λισβορίου Λέσβου κατά τις ανασκαφές της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόκειται για την παλαιότερη θέση στο Αιγαίο, με πλούσιο αρχαιολογικό υλικό, που όμοιά του δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για

την πρώτη θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής στην Ελλάδα που ανασκάπτεται συστηματικά από ελληνικό πανεπιστήμιο» δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων η Νένα Γαλανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επιστημονική διεύθυνση της οποίας διεξάγονται οι ανασκαφές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει όμοιά της πουθενά στην Ελλάδα.

Πέντε χρόνια έρευνα

Στην πρώτη φάση της πενταετούς έρευνας, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ανακαλύφθηκαν πολυάριθμα και σημαντικά ευρήματα, στην πλειονότητά τους λίθινα εργαλεία (χειροπελέκεις και κοπείς). Τα αντικείμενα αυτά, που έχουν μεταφερθεί προς ασφαλή φύλαξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, επιβεβαιώνουν τη σημασία της αρχαιολογικής αυτής θέσης, που θεωρείται κλειδί για την κατανόηση των μετακινήσεων και των προσαρμογών των προγονικών μας ειδών στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το οποίο είναι ταυτόχρονα και το δυτικότερο της Ασίας, διευκρινίζει η ίδια.

Στο Λισβόρι της Λέσβου ανασκάφτηκαν περισσότερες από μία φάση κατοίκησης, όσο δε για τη χρονολόγηση των εργαλείων ή των ανθρωπιδών που τα χρησιμοποιούσαν είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς με ακρίβεια.

Ταξίδι στο χρόνο

«Τα αρχαιολογικά ευρήματα ανήκουν στην Αχελαία πολιτισμική φάση και τοποθετούνται στη Μέση Πλειστόκαινη Εποχή, δηλαδή πριν από 780.000 ως 125.000 χρόνια από σήμερα. Σε ποια ακριβώς σημεία του τεράστιου αυτού χρονικού διανύσματος ανήκουν θα προσδιοριστεί στο επόμενο διάστημα με τον υπολογισμό της ηλικίας των στρωμάτων που σκάψαμε με μεθόδους απόλυτης χρονολόγησης. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για είδος που προηγήθηκε χρονικά του ανθρώπου του Νεάντερταλ, αν όμως είναι Homo erectus, Homo heidelbergensis ή κάποιο άλλο είδος παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι και τα δύο αυτά είδη κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν χειροπελέκεις και κοπείς, τα εργαλεία δηλαδή που βρίσκουμε στην ανασκαφή και τα οποία εντοπίζονται και σε θέσεις της Κατώτερης Παλαιολιθικής στην Ευρώπη και την Ασία», εξηγεί η κ. Γαλανίδου.

Η αρχαιολογική θέση βρίσκεται κοντά στις Θερμοπηγές Λισβορίου, στη Λέσβο, είναι υπαίθρια και καταλαμβάνει αρκετά στρέμματα σε χαμηλό λόφο που ορίζεται από δυο ρέματα τα οποία εκβάλλουν στον κόλπο της Καλλονής. Τα προϊστορικά εργαλεία βρέθηκαν σε ποτάμιες και λιμναίες αποθέσεις σε περιοχή όπου αφθονούν λίθινες πρώτες ύλες.

«Η υπόθεση εργασίας που διερευνούμε είναι εάν και πότε κατά τη διάρκεια των παγετωδών της Κατώτερης Παλαιολιθικής η λεκάνη του σημερινού κόλπου της Καλλονής μετατρεπόταν σε μια μεγάλη λίμνη που προσέλκυε θηράματα και ανθρωπίδες. Η ποσότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα