ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Τα Δ.Σ. της Εθνικής, Eurobank, Alpha και Πειραιώς θα εγκρίνουν τις συμβάσεις προεγγραφής προκειμένου να λάβουν τα 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Συνεδριάζουν σήμερα το πρωί τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank EFG, της Alpha Bank

και της Τράπεζας Πειραιώς για να εγκρίνουν τις συμβάσεις προεγγραφής και την κατάθεση των αιτήσεων προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να λάβουν την κεφαλαιακή ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ. Στόχος είναι τα κεφάλαια να εκταμιευτούν στις τράπεζες αν όχι σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι συμβάσεις προεγγραφής που επέβαλε το ΤΧΣ είναι εξαιρετικά σκληρές για τις τράπεζες καθώς θέτουν ασφυκτικούς όρους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Σημειώνουν επίσης ότι το κείμενο περιλαμβάνει πολλές ασάφειες και το χαρακτηρίζουν υπερβολικά περίπλοκο. Ωστόσο, τονίζουν, δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική δυνατότητα πέραν της υπογραφείς των συμβάσεων ώστε να εκταμιευτούν τα κεφάλαια. Το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί να καταβάλει ως προκαταβολή έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη μεταβατική περίοδο μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης το ΤΧΣ θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα του EFSF συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα θα πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα κεφάλαια μεταφέρονται στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου οι όροι των οποίων παραμένουν άγνωστοι.

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά θα δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα ή θα επικρατήσει η λογική του διοικητικού ελέγχου από τον δημόσιο τομέα.

Χθες ο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τόνισε: «Αύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα διοχετευθούν στις τράπεζες κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ. Είναι εξαιρετικά σημαντική κίνηση που πραγματοποιείται σε περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε στον πρόεδρο της δημοκρατίας ότι για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχουν προβλεφθεί κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί στη χώρα τα 25 δισ. ευρώ. Επισήμανε ακόμα ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα βοηθήσουν την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών που αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα