Έρχονται ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

14:32 5/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Περισσότερα από 700 ηλεκτρονικά κατασχετήρια έχουν αποσταλεί από τις εφορίες στις τράπεζες για οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου. Οι τράπεζες πρέπει να δεσμεύουν και να ενημερώσουν σε διάστημα 8 ημερών τις εφορίες για όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει στον λογαριασμό.

Συγκεκριμένα στην απάντηση θα υπάρχουν στοιχεία κίνησης του λογαριασμού των τελευταίων ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι

το τέλος του μήνα το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των εφοριών Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στις εφορίες Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Α΄ Αθηνών και στη ΔΑΕ Πειραιά, με τα αποτελέσματα να αφήνουν ικανοποιημένο το οικονομικό επιτελείο.

Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης έχουν δημιουργηθεί δύο κόμβοι. Υπάρχει ένας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και ένας ακόμα στην εταιρεία «Τειρεσίας».

Με τον πρώτο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης, ενώ μέσω του δεύτερου διαβιβάζονται τα σχετικά αιτήματα σε όλες τις τράπεζες. Ειδικότερα, η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας «Τειρεσίας», ο οποίος με τη σειρά του το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα. Να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας, όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τη διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, για να υποβληθεί ένα αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, απαραίτητο στοιχείο είναι ο ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Επίσης, απαιτούνται τα στοιχεία του χρήστη – ελεγκτή, της υπόθεσης, του Μητρώου που αφορούν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά και τα στοιχεία έγκρισης του προϊσταμένου. Με την υποβολή αιτήματος, ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για το εκάστοτε ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, αν είναι πελάτης τους και εάν ναι, ζητείται ο κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό, καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που μπορεί να τηρείται στην τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα