Επικυρώθηκε η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP

Η τριμερής διακρατική συμφωνία, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου 2013, επιβεβαιώνει τη στήριξη των χωρών υποδοχής στο έργο του TAP και τη συνεργασία τους για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

Το έργο επί του παρόντος επικεντρώνεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας Υποδοχής (Host Government Agreement) με την Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Η Συμφωνία Υποδοχής καθορίζει τις παραμέτρους της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας του TAP και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως είναι η διαδικασία αδειοδότησης, η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων ασφαλείας και η διαδικασία κτήσης γης ή εφαρμογής ζώνης δουλείας.

Εκτιμάται ότι το έργο του αγωγού TAP θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσα σχετιζόμενες νέες θέσεις εργασίας και 10.000 επιπλέον περιφερειακές νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.

Ο TAP συμμετέχει στον διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την τελική επιλογή της διαδρομής που θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013 από την κοινοπραξία Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ο TAP αποτελεί τη μοναδική επιλογή αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα.

Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς τις πιο ελκυστικές αγορές της Ευρώπης.

Ο αγωγός θα διασυνδεθεί με τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της νότιας Ιταλίας. Η διαδρομή του ΤΑΡ θα διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και άλλων. Ο TAP που θα καταλήγει στις ακτές της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για την περαιτέρω μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Περισσότερες πληροφορίες για τον TAP στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

www.trans-adriatic-pipeline.com

Keywords
Τυχαία Θέματα