Η «Ματζουράνα» και τα όρια της αγάπης

Η Όλγα Μαλέα πειραματίζεται με νέα υλικά και παρουσιάζει την ταινία «Μαντζουράνα», που κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτή τη φορά, η σκηνοθέτις, η οποία έχει αναδειχθεί μέσα από κωμωδίες όπως το «Ριζότο» και οι «Λουκουμάδες με μέλι», μας παρουσιάζει ένα ψυχολογικό δράμα με πρωταγωνιστικό δίδυμο τη Ναταλία Δραγούμη και τη Μαρία Ρισκάκη.

Η Όλγα Μαλέα μίλησε για την καινούργια της ταινία στον Αθήνα

9.84 και στη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

Ερ: Να ξεκινήσουμε με τον τίτλο της ταινίας, σαφώς έχουμε πάλι γαστρονομική αναφορά όπως και στις ταινίες σας "Λουκουμάδες με μέλι" και "Ριζότο".
Ο.Μ.: «Συνεχίζουμε με τη μαγειρική παράδοση αυτή τη φορά με ένα μυρωδικό φυτό τη μαντζουράνα, που η μυθολογία λέει ότι την καλλιεργούσε η θεά Αφροδίτη στον κήπο της και γι' αυτό αποτελεί απαραίτητο συστατικό για κάθε ελιξίριο του έρωτα. Στην ταινία "Μαντζουράνα" παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί η μικρή πρωταγωνίστρια έχει φτιάξει μία συνταγή, τάρτα μαντζουράνας με σοκολάτα και πιστεύει ότι με αυτή θα κερδίσει το διαγωνισμό, θα είναι επιτυχημένη κι ότι ουσιαστικά θα διορθώσει ότι κακό έχει συμβεί στην οικογένειά της, φέρνοντας μια μεγάλη δόση ευτυχίας μέσα από τη μαντζουράνα».

Ερ: Η μικρή Άννα (την οποία υποδύεται η Μαρία Ρισκάκη) θεωρεί ότι βασίζεται σε εκείνη η ευτυχία της οικογένειας;
Ο.Μ.: «Ξέρετε πολλές φορές τα παιδιά έχουν αυτή την αίσθηση ότι, για παράδειγμα, έχουν ευθύνη που χώρισαν οι γονείς τους κι ότι αν είναι καλά παιδιά οι γονείς θα είναι και πάλι μαζί».

Ερ: Να μιλήσουμε για την υπόθεση της ταινίας;
Ο.Μ.: «Η μικρή Άννα, η πρωταγωνίστρια, είναι το τέλειο παιδί, πολύ ταλαντούχο, διακρίνεται σε διάφορους τομείς, παίζει σκάκι, παίζει φλάουτο, μαγειρεύει καταπληκτικά. Έτσι συμμετέχει και σε μία εκπομπή μαγειρικής. Το κύριο μέλημά της είναι να μη στεναχωρήσει τη μαμά της. Επίσης, θέλει πάρα πολύ να αναπτύξει τα ταλέντα της και να κερδίσει το διαγωνισμό. Ξαφνικά όμως, παθαίνει κάτι περίεργα ατυχήματα, κόβεται, πέφτει, χτυπάει και κοντεύει να αποκλειστεί από το διαγωνισμό. Ενώ η μικρή λέει ότι είναι εντάξει και θέλει να συνεχίσει να συμμετέχει, η ψυχολόγος της εκπομπής αναρωτιέται μήπως η μικρή προσπαθεί να πει κάτι μέσα από αυτά τα ατυχήματα».

Ερ.: Η οικογένεια της είναι μονογονεϊκή;
Ο.Μ.: «Όχι, είναι η τέλεια οικογένεια. Ο μπαμπάς είναι καλλιτέχνης, η μαμά γιατρός και λατρεύουν το παιδί τους. Ξέρετε βέβαια, καμιά φορά αυτή η υπερβολική αγάπη μπορεί να γίνει μέχρι και στοργική βία. Τα όρια της καταπιεστικής αγάπης είναι αυτά που εξερευνά και η ταινία. Πιστεύω ότι το τέλειο στη ζωή δεν υπάρχει κι αν υπάρχει κάτι που φαίνεται σαν τέλειο, συχνά κρύβει ένα τεράστιο τίμημα που απλά δε το βλέπουμε».

Ερ: Επιλέξατε τη μικρή Μαρία Ρισκάκη μετά από τη συνεργασία σας στο σήριαλ "Ονειροπαγίδα";
Ο.Μ.: «Σωστά, την επέλεξα μετά από ένα μεγάλο κάστινγκ που έκανα για τη σειρά και το σημαντικό είναι ότι δούλεψα με αυτό το παιδί για δύο χρόνια. Την είδα και κουρασμένη και ξεκούραστη, την είδα σε μία γκάμα σκηνών και αισθάνθηκα ότι έχει ένα πηγαίο ταλέντο, πολύ καλό χαρακτήρα, θέληση και οικογένεια που τη στηρίζει χωρίς να την πιέζει. Οπότε, έγραψα το ρόλο της Άννας για αυτήν».

Ερ: Αλλάξατε το τέλος της ταινίας και δεν γνώριζαν ούτε οι πρωταγωνιστές πώς τελειώνει;
Ο.Μ.: «Ναι, άλλαξε λίγο το τέλος γιατί αισθάνθηκα ότι είναι πολύ σημαντικό για τον θεατή να μπορεί να συνεχίσει την ιστορία στο μυαλό του, όπως εκείνος κρίνει. Ελπίζω ότι θα τη συνεχίσει με τον πιο αισιόδοξο τρόπο».

Ερ: Η παραγωγή της ταινίας ήταν δύσκολή λόγω των οικονομικών συνθηκών;
Ο.Μ.: «Πάρα πολύ δύσκολη. Έχω κάνει πέντε ταινίες οι οποίες έκοψαν 250.000 εισιτήρια η καθεμία και έβρισκαν παραγωγό πάρα πολύ εύκολα. Μετά έκανα τα σήριαλ στην τηλεόραση, "Ονειροπαγίδα" και "Litsa.com", τα οποία έκαναν καλές ακροαματικότητες και έρχομαι να κάνω αυτή την ταινία και δεν υπάρχουν χρήματα στην αγορά. Ένα χρόνο έψαχνα για χρήματα και βρήκα το ένα τρίτο του προϋπολογισμού, που έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλός. Δε μπορούσα να βρω τα υπόλοιπα και αποφάσισα λέγοντας, ή τώρα ή ποτέ, ας το κάνουμε τώρα. Σε αυτή την προσπάθεια με στήριξαν πάρα πολύ όλοι οι συνεργάτες μου γιατί πήραν μικρό μέρος της αμοιβής τους, ελπίζοντας ότι τα υπόλοιπα θα τα πάρουμε από την ανταπόκριση του κόσμου στις αίθουσες, δηλαδή από τα εισιτήρια. Και να σημειώσω ότι αν δείτε την ταινία, δεν καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι low budget με τίποτα. Έγιναν όλα χάρη στην ευγενική προσφορά πολλών ανθρώπων, τεχνικών και παραγωγών. Υπήρχε καλή διάθεση και αίσθηση αλληλεγγύης».

Το τρέιλερ της ταινίας

Keywords
Αναζητήσεις
ματζουρανα ρισκακη, η. λιτσα που παιζει ντραμσ απο την κατερινη
Τυχαία Θέματα