«Έπεσε» η Σχολή Αστυνομίας στο Χαλέπι

16:12 3/3/2013 - Πηγή: Matrix24

«Οι αντάρτες κατέλαβαν σχεδόν εντελώς την ακαδημία της αστυνομίας στη Χαν αλ Άσαλ μετά τις σφοδρές μάχες οι οποίες σε οκτώ ημέρες στοίχισαν περίπου 200 νεκρούς στις τάξεις του καθεστώτος και των ανταρτών», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια οργάνωση έκανε λόγο για 34 νεκρούς μόνο σήμερα Κυριακή.

«Ανάμεσα στα θύματα είναι περίπου 120 στρατιωτικοί και αστυνομικοί», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η σημαντικότερη θέση που έχουν καταλάβει οι αντάρτες στο δυτικό τμήμα της επαρχίας.

Βορειότερα,

αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο μιας φυλακής στην επαρχία Ράκα κι απελευθέρωσαν «εκατοντάδες» κρατούμενους, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. «Ο στρατός αποσύρθηκε από την κεντρική φυλακή στη Ράκα έπειτα από συγκρούσεις οι οποίες διήρκεσαν πολλές ημέρες», κατά το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών, ανταρτών και γιατρών.

Μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, μιας οργάνωσης οπαδών του ιερού πολέμου που θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, και άλλων ομάδων ανταρτών κατέλαβαν τη φυλακή αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Χθες Σάββατο τουλάχιστον 182 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με έναν απολογισμό της ίδιας οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι από την αρχή των συγκρούσεων στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη.

Έτοιμος για συνομιλίες ο Ασάντ;

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε σε συνέντευξή του στους Sunday Times ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την μη ένοπλη αντιπολίτευση, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προτείνει να “διευκολύνει” τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

“Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανταρτών που έχουν αφήσει τα όπλα”, τόνισε ο Ασαντ στην συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα από την κατοικία του στην Βηρυτό.

“Μπορούμε να έχουμε διάλογο με την αντιπολίτευση, αλλά όχι με τους τρομοκράτες”, είπε χαρακτηριστικά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα δήλωσε πως το καθεστώς της Δαμασκού είναι έτοιμο για διάλογο με τους αντάρτες ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις. Οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν κάθε διαπραγμάτευση αν δεν παραιτηθεί ο Ασαντ.

Την πιθανότητα αυτή απέκλεισε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά ο σύρος πρόεδρος.

“Κανείς πατριώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ζήσει μακριά από τη χώρα του. Είμαι όπως όλοι οι σύροι πατριώτες”, διευκρίνισε ο Ασαντ.

Ο ίδιος πιστεύει πως το να εγκαταλείψει την εξουσία δεν θα επιλύσει την σημερινή κρίση στη Συρία. “Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε η αποχώρησή μου θα θέσει τέλος στις συγκρούσεις. Αυτό είναι ανόητο, όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη, την Υεμένη και την Αίγυπτο”, επισήμανε.

Ο πρόεδρος Ασάντ κατηγόρησε την στάση του Λονδίνου απέναντι στη συριακή κρίση.

“Πως μπορούμε να περιμένουμε από την βρετανική κυβέρνηση θα περιορίσει τη βία, όταν η ίδια θέλει να στείλει στρατιωτικό υλικό στους τρομοκράτες και δεν προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο ανάμεσα στους Σύρους”, είπε χαρακτηριστικά ο Ασάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα