Επείγουσα δράση από τη διεθνή κοινότητα για τη Βοσνία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα χωρίς αναβολή να αναλάβει δράση και να προτείνει πακέτο πολιτικών μεταρρυθμίσεων και πακέτο οικονομικής βοήθειας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη για να εξέλθει από την κρίση και να σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι αυτό συνεπάγεται επιτάχυνση της προσέγγισης της Βοσνίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι εννοεί και την αλλαγή της Συμφωνίας του Ντέιτον που δεν επιτρέπει στη Βοσνία

– Ερζεγοβίνη να λειτουργήσει ως κράτος.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι με τη δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η διάρθρωση της Βοσνίας που εμποδίζει την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

«Είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο ίδιο καράβι και ότι πρέπει να εργαστούν από κοινού ώστε το καράβι αυτό να πλέει καλά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από το Σαράγεβο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον ομόλογό του της Βοσνίας, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και τον εκπρόσωπο των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της χώρας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς επισήμανε ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μαζί να βρουν τη λύση για την έξοδο από την παρούσα κρίση.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι έχει μόνο ενθαρρυντικά λόγια για όλους τους πολίτες και τους λαούς της Βοσνίας, τους οποίους κάλεσε να μην χάνουν την ελπίδα τους, επειδή, όπως τόνισε, κάθε χώρα έχει τη δική της κρίση.

«Στα χέρια σας είναι η θέληση και η επιθυμία να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Είχατε δύσκολες εξετάσεις κατά τη δεκαετία του ’90 και να είστε προσεκτικοί, να μην ξεγελαστείτε από προκλήσεις, να είστε ο εαυτός σας. Όλοι οι Βόσνιοι, Μουσουλμάνοι, Κροάτες, Σέρβοι, και οι υπόλοιποι είναι αυτοί που θα χτίσουν τη χώρα και το μέλλον της», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στο Σεράγεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας επιβεβαίωσε ότι η χώρα στην παρούσα κατάσταση χρειάζεται βοήθεια τονίζοντας ότι την αναμένει κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι λογικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή» δήλωσε ο κ. Λαγκόυμτζιγια υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σέιντιτς- Φίντσι» αποδείχθηκε ότι οι πολιτικοί της χώρας δεν είναι σε θέση να βρουν λύση σε σημαντικά προβλήματα, συνεπώς χρειάζεται βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις και αναταραχές στη Βοσνία είναι τελικό αποτέλεσμα «δομικών λαθών» στη διάρθρωση του κράτους αν και υποκινήθηκαν από τη φτώχεια, την αδικία και την έλλειψη προοπτικής.

«Το υπάρχον σύστημα παράγει αναποτελεσματικότητα, διαφθορά και έλλειψη προοπτικής» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και απηύθυνε έκκληση προς όλους στη Βοσνία να αρχίσουν εσωτερικό διάλογο για να ανοίξει ο δρόμος για την εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια υπογράμμισε ότι ο ίδιος προσωπικά τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, πριν από το καλοκαίρι τονίζοντας ότι στη Βουλή της Βοσνίας είναι δυνατή η αλλαγή του εκλογικού νόμου εντός 15 ημερών, αν υπάρξει καλή θέληση.

«Αν αυτό δεν γίνει σε χρονικό διάστημα 15 ημερών καλώ τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας, Βαλεντίν Ίντσκο να επιβάλει αλλαγές στον εκλογικό νόμο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα