ΕΩΣ 3% Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Ξεκαθαρίζουν το ένα, μετά το άλλο, τα μέτρα του «πακέτου Βρούτση», το πιο βαρύ από τα πακέτα που καλείται να σφραγίσει η κυβέρνηση. Εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης «έκλεισε» και η μείωση των εφάπαξ, καθώς και η αναδρομική εισφορά στις συντάξεις. 

Ειδικά για την εισφορά, θα ξεκινά από  1% και θα φθάνει έως και 3% το μήνα, σε όσους πήραν εφάπαξ από το 1995 και μετά. Η περικοπή αφορά όλους εκείνους τους συνταξιούχους που πήραν, βάσει νόμου και χωρίς καμιά παρανομία, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το εφάπαξ τους και οι οποίοι υπάγονται στους 22 Τομείς Πρόνοιας που πρόκειται

να υποστούν δραματικές περικοπές ως 83%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική διάταξη που μεταξύ άλλων, προβλέπει: Η εισφορά θα είναι 1% στις συντάξεις εκείνων που υπάγονται σε Τομέα Πρόνοιας που πρόκειται να υποστεί περικοπή εφάπαξ έως 15%. Αντίστοιχα, θα είναι 2% για όσους πήραν εφάπαξ από Τομείς Πρόνοιας που τώρα θα υποστούν περικοπή 15% – 25%. Η εισφορά φτάνει το 2,5% για όσους το εφάπαξ τους τώρα θα  κοπεί από 25% έως 35% και 3% για όσους δουν περικοπές εφάπαξ, μεγαλύτερες από 35%.

Αναφορικά με την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να προστεθεί στο βασικό πακέτο μέτρων μείωσης δημοσίων δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα. Τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι   το δημοσιονομικό όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία και ότι ήδη το όριο ηλικίας στα 67 έτη, εφαρμόζεται στην Γερμανία. Στον αντίποδα όμως, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες μειώνουν το καθαρό δημοσιονομικό όφελος από 300.000.000 έως 500.000.000 ευρώ, αφού θα υπάρξει μείωση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα