Ένα βιβλίο, έργο τέχνης, του Γιώργου Χατζημιχάλη

Ένα αναδιπλούμενο βιβλίο, σαν τα ιαπωνικά ή τα κινεζικά, με οικογενειακές σκηνές από το Μεσοπόλεμο έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, διά χειρός Γιώργου Χατζημιχάλη, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Αμερικής 13), από την ερχόμενη Πέμπτη, 29/11/2012 έως τις 12/1/2013.

Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη δημόσια παρουσίαση μίας εργασίας χρόνων. Ξεκίνησε όταν ο

καλλιτέχνης ήταν φοιτητής, τότε που άρχισε να συλλέγει φωτογραφίες από περιοδικά και εφημερίδες, τις οποίες κατά καιρούς χρησιμοποιούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δουλειά του.

Από το 2005, και πιο συστηματικά από το 2007, ο καλλιτέχνης, άρχισε να συλλέγει φωτογραφίες από το Μοναστηράκι. Παλιές, μαυρόασπρες, τις οποίες σκανάρει και στη συνέχεια τις επεξεργάζεται, απομονώνοντας κυρίως τα πρόσωπα, σε διάσταση λίγο μεγαλύτερη μιας φωτογραφίας διαβατηρίου. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αρχείο που αποτελείται σήμερα από 2.000 φωτογραφίες.

Κατά τη διάρκεια του σκαναρίσματος, κάποιες φωτογραφίες που θεώρησε ότι είχαν περισσότερο ενδιαφέρον τις κράτησε ολόκληρες ή πήρε μικρές λεπτομέρειες και πρόσωπα, αυτή τη φορά, όμως, σε μεγαλύτερη διάσταση, δηλαδή ύψους 21 εκ. Αυτό είναι και το αρχείο Πρόσωπα, Λεπτομέρειες και Καταστάσεις, από το οποίο άντλησε 66 φωτογραφίες για να φτιάξει το βιβλίο της παρούσας έκθεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα