Εκταφή του νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα

Σύμφωνα με τη δικαστική εντολή, πρόκειται να ερευνηθούν φήμες που μιλούν για ενδεχόμενη δηλητηρίαση. Ο Πάμπλο Νερούδα πέθανε στο Σαντιάγο της Χιλής τον Σεπτέμβρη του 1973, 12 ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Πινοσέτ.

Μέχρι στιγμής το πιστοποιητικό θανάτου του Νερούδα αναφέρει ότι πέθανε από καρκίνο του προστάτη, αυτό θεωρούν και η οικογένεια και το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την προστασία της κληρονομιάς του Νερούδα. Παρόλα αυτά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Χιλής , μέσω του δικηγόρου του, δήλωσε χορηγήθηκε ένεση στον Νερούδα η οποία περιείχε δηλητήριο

και του χορηγήθηκε κατόπιν εντολής του ίδιου του Πινοσέτ.

Το πραγματικό όνομα του Πάμπλο ΝερούΔα ήταν το Νεφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπασσάλτο και γεννήθηκε το 1904 στο Παρράλ της Χιλής. Από παιδί έγραφε ποιήματα σε εφημερίδες ενώ για χάρη της ποίησης εγκατέλειψε τις σπουδές του στη γαλλική φιλολογία. Αργότερα έγινε στενός φίλος του Λόρκα. Μεγαλώνοντας εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και αρκετά χρόνια αργότερα εκλέχτηκε γερουσιαστής.

Άφησε την τελευταία του πνοή το 1973 σε ηλικία 69 ετών και η κηδεία του ήταν το πρώτο ξέσπασμα των Χιλιανών εναντίον της δικτατορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα