Εκδήλωση για τον Ηλία Βενέζη στην Τράπεζα της Ελλάδος

18:21 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Α. Προβόπουλος, θα απευθύνει χαιρετισμό. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Ηλία Βενέζη και ήταν υπεύθυνος για την τηλεοπτική διασκευή της «Γαλήνης», ο συγγραφέας-αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος και η κόρη του Ηλία Βενέζη, Άννα Βενέζη Κοσμετάτου. Ο ηθοποιός

Χρήστος Λούλης θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλία του, ενώ θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

Ο Ηλίας Βενέζης (πραγματικό όνομα Ηλίας Μέλλος) έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως η «Αιολική Γη», η «Γαλήνη», «Το Νούμερο 31328» και πολλά άλλα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος εργάστηκε από το 1930 έως το 1957 και το 1955 συνέγραψε το «Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος», μια εξιστόρηση των πρώτων 25 ετών της λειτουργίας της Τράπεζας.

Με αφορμή την εκδήλωση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε αναμνηστικό τεύχος του περιοδικού των εργαζομένων της Τράπεζας «Ο κύκλος», με κείμενα του Ηλία Βενέζη από την εποχή που αρθρογραφούσε για το περιοδικό και φωτογραφίες από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας και της οικογενείας του. Το αναμνηστικό τεύχος περιλαμβάνει επίσης ανέκδοτη αλληλογραφία του συγγραφέα με τους Διοικητές Εμμ. Τσουδερό και Κ. Βαρβαρέσο, καθώς και ντοκουμέντα σχετικά με τη σύλληψή του το 1943 από τις δυνάμεις Κατοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα