ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3.700 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ

Εκδηλώσεις μνήμης για τους 3.700 Έλληνες που πέθαναν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, στην Άνω Αυστρία,  κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα τελεστούν την Κυριακή 13 Μαΐου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Αυστρίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό θα τελεστεί τρισάγιο από τον  Ελληνοορθόδοξο Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιο, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων αλλά και παρουσίαση του

μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη «Μαουτχάουζεν».

Η  τελετή γίνεται  με την ευκαιρία συμπλήρωσης 67 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατόπεδου συγκέντρωσης, και εκεί θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας καθώς και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αυστρίας με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστριακής Δημοκρατίας Χάιντς Φίσερ.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, έξω από το ομώνυμο χωριό 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης, ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα στις 5 Μαΐου 1945, πάνω από 206.000 έζησαν τη θηριωδία των ναζί.

Τουλάχιστον 122.797 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 3.700 Έλληνες άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα