Εγκρίνεται η δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Εν μέσω σκεπτικισμού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα. Η δόση των 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόσφατη έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην οποία αναφέρεται ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική

πρόοδος» στην Ελλάδα. Βέβαια, το ΔΝΤ επαναφέρει την πρότασή του για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, ασκώντας πιέσεις έτσι ώστε να τεθεί θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και περιορισμού των εργοδοτικών εισφορών, πάντα με το επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην έκθεσή του το Ταμείο τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας. Το αίτημα του ΔΝΤ προκαλεί εντύπωση καθώς ο στόχος για μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% έως το τέλος του ’14 έχει ήδη υπερκαλυφθεί, καθώς αναμένεται να φτάσει το 19,2%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζητεί τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Ζητεί στην ουσία να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, αλλά η μείωση αυτή να συνδυαστεί με αύξηση σε κάποιους έμμεσους φόρους, έτσι ώστε να ισοσκελιστεί η απώλεια εσόδων που θα προκύψει στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στην έκθεση, το Ταμείο αν και παραδέχεται ότι έχουν γίνει βήματα προόδου που περιλαμβάνουν τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, «φωτογραφίζοντας» έτσι και ενδεχόμενη αύξηση στις ομαδικές απολύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα