Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους οι ισλαμιστές αντάρτες

Σήμερα, την πόλη Ντιαμπαλί εγκατέλειψαν οι ισλαμιστές αντάρτες και σύμφωνα με τον διοικητή του στρατού της χώρας, ο στρατός ξηράς έχει αναπτυχθεί περιμετρικά της πόλης Μαρκάλα που βρίσκεται τριακόσια εξήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπαμάκο, χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ότι οι αντάρτες εγκατέλειψαν την πόλη την οποία είχαν καταλάβει τη Δευτέρα.

«Γα εμάς το σημαντικότερο είναι να κλειδώσουμε την πόλη Μαρκάλα, που έχει στρατηγικά μεγάλη σημασία. Από εκεί μπορούμε να εμποδίσουμε τους αντάρτες από το να κινηθούν στο

βόρειο τμήμα του ποταμού Νίγηρα κι έτσι να έχουν πρόσβαση στο Μπαμάκο. Αυτό έχει επιτευχθεί. Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε εδώ εγκατεστημένοι», δήλωσε στρατιώτης των γαλλικών ειδικών δυνάμεων

Παρ’ όλα αυτά, η επέλαση των γαλλικών και συμμαχικών δυνάμεων είναι αργή γιατί όπως εξηγούν αξιωματούχοι του στρατού, οι αντάρτες έχουν καταφύγει σε σπίτια πολιτών με αποτέλεσμα να μην μπορούν τους αναγνωρίσουν.

Ωστόσο, η βία του πολέμου έχει αναγκάσει περισσότερους από 700.000 πολίτες να γίνουν πρόσφυγες και ήδη 147.000 πολίτες έχουν ήδη διαφύγει προς τη Μαυριτανία, το Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο και την Αλγερία. «Οι ισλαμιστές μας έδιωξαν για να μείνουν στα σπίτια μας. Αναζητούν για σπίτια με διπλές πόρτες για να μπορούν να βάζουν και τα αυτοκίνητα τους μέσα. Χρησιμοποιούν επίσης δέντρα. Κρύβουν τα αυτοκίνητα τους κάτω από τα κλαδιά», λέει μία γυναίκα που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη γενέτειρα της.

Από τα Ηλύσια πεδία, ο Φρανσουά Ολλάντ διαβεβαίωσε σε νέο μήνυμά του είπε: «Πολλές φορές με ρωτούν πόσο θα κρατήσει αυτό. Και απαντώ, γιατί αυτή είναι η μόνη αλήθεια που γνωρίζω, ότι θα κρατήσει όσο καιρό χρειαστεί για να ηττηθεί η τρομοκρατία στην περιοχή αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα