Εγκαλεί ο Ερντογάν τον Ολλάντ για τις συναντήσεις του με το PKK

Έτσι, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρει επικοινωνιακά το κέντρο βάρους στις επαφές, που είχε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ με τις καταγωγής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), καθώς έχει αποκηρυχθεί ως τρομοκρατική οργάνωση σε Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η δολοφονία των τριών ακτιβιστριών την Πέμπτη στο Παρίσι έχει φέρει αναβρασμό, καθώς μια από τις δολοφονηθείσες ήταν η Φιντάν Ντογκάν,

32 ετών, πρόεδρος του Κουρδικού Κέντρου Ενημέρωσης.

Ακόμη κι αν το επιτελείο του Ολλάντ είναι υπ’ ατμόν, όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, προκειμένου να αποφύγει την επέκταση των αναταραχών στην χώρα του, μιας που μέχρι στιγμής μόνο διαδηλώσεις διοργανώνονται, ο Ερντογάν δεν θέλει με τίποτα να πάψουν οι συνομιλίες με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ώστε να πείσει τους Κούρδους της Τουρκίας να παραδώσουν τα όπλα. Γνωρίζοντας ο Ερντογάν ότι αυτή η τριπλή δολοφονία θα μεταφέρει την ένταση στο έδαφός του, εγκάλεσε τον Ολλάντ για τις συναντήσεις του με Κούρδους ηγέτες. Συγκεκριμένα, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Ερντογάν είπε: «Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να εξηγήσει στο κοινό στην Τουρκία και στον κόσμο γιατί συναντήθηκε με μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στην Γαλλία και το Παρίσι χιλιάδες ήταν οι Κούρδοι που συγκεντρώθηκαν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουν πορεία από τον Ανατολικό Σταθμό τραίνων (Gare de l’Est) έως την Βαστίλη. Στον αριθμό 147 της οδού Λαφαγιέτ, όπου στεγάζεται το κουρδικό Κέντρο Πληροφοριών, σημείο της δολοφονίας, οι διαδηλωτές έκαναν στάση για να προσκυνήσουν. «Είμαστε όλοι PKK. Ελευθερώστε τον Οτσαλάν. Τουρκία κράτος τρομοκρατών», φώναζαν οι διαδηλωτές και συνέχισαν την πικετοφορία με τις φωτογραφίες των ακτιβιστριών και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι έρευνες συνεχίζονται

Τα οριστικά αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν μετά από δυο εβδομάδες και επικεντρώνονται στην βαλλιστική ανάλυση. Από την νεκροψία πάντως προκύπτει ότι οι δολοφονίες έγιναν γύρω στις πέντε με έξι το απόγευμα της Τετάρτης. Θεωρείται ότι οι δολοφόνοι γνώριζαν τον χώρο και τα άτομα καθώς δεν παρατηρήθηκε καμία παραβίαση στην είσοδο του κτηρίου.

Από την πλευρά του το κουρδικό κόμμα BDP που συμμετέχει με 56 βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τονίζει: «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παρεμποδισθεί η έρευνα για την εκτέλεση αυτή, σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας».

Δείτε επίσης: Σε «επιφυλακή» οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα