Έμπλεξαν οι γραμμές στη Νέα Δημοκρατία

Αντικρουόμενα μηνύματα στέλνει η Νέα Δημοκρατία ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου για την αυτοδιοίκηση και το ευρωκοινοβούλιο. Το κυβερνόν κόμμα, υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων τις οποίες ωστόσο εκτιμά ότι μπορεί να ανατρέψει, αναζητά μπούσουλα στρατηγικής με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, όταν τα μηνύματα διαφέρουν προκαλείται σύγχυση, ακόμα και στα ίδια τα στελέχη του κόμματος.

Είναι

ενδεικτικό ότι μετά τους υψηλούς τόνους του κ. Αντώνη Σαμαρά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., και το χαρακτήρα διλήμματος που έδωσε στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός, στο ζήτημα των αυτοδιοικητικών επιδιώκεται να… κατέβει ο πήχης. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα για προσπάθεια κομματικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Ο κ. Τσίπρας παραμένει κολλημένος στο χθες και σε αναχρονιστικές τακτικές. Ουσιαστικά προσπαθεί να χειραγωγήσει την τοπική Αυτοδιοίκηση να υποβαθμίσει το θεσμό, νομίζοντας ότι θα εξυπηρετήσει καθαρά μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν θα τα καταφέρει όμως γιατί οι πολίτες θέλουν αυτοδιοικητική και όχι κομματική, καιροσκοπική ατζέντα. Εμείς αυτό το έχουμε πει εδώ και καιρό και σε αυτό θα επιμείνουμε», επεσήμανε ο Γραμματέας του κόμματος.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Στο επιτελείο του Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι οι υψηλοί τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας σε περίοπτη θέση, συντελούν στην ανακοπή της όποιας δυναμικής της Κουμουνδούρου και, συνεπώς, στην αποτροπή ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, γνωρίζουν ότι αν οι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές αντιμετωπιστούν ως «κομματικοί» τότε είναι πολύ πιθανόν να «πληρώσουν» αυτοί για τις κυβερνητικές αμαρτίες. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει η Ν.Δ έχουν σαφές αυτοδιοικητικό προφίλ ενώ πρώτα θα ανακοινωθούν από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και μετά θα υπάρξει δήλωση στήριξης εκ μέρους του κόμματος ή των κατά τόπους νομαρχιακών επιτροπών.

Χωράνε και οι δύο στρατηγικές, ενόψει μίας ενιαίας επί της ουσίας αναμέτρησης; Το αποτέλεσμα θα το κρίνει. Μόνο βέβαιο είναι ότι ανάλογα και με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αλλά και τις εξελίξεις στα μείζονα (οικονομία, κοινωνικές εντάσεις) τα κόμμα, και κυρίως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, θα αναπροσαρμόσουν πολλές φορές την τακτική τους στο δρόμο προς τις κάλπες.

Keywords
Τυχαία Θέματα