Δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η Πορτογαλία

14:59 7/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκτιμά ότι η απόρριψη των μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της.

Μετά την έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου αργά το Σάββατο 6 Απριλίου, ο γραμματέας του, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο με απόφαση του την Παρασκευή απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013.

Από την

πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, παρόλα αυτά τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όλο το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα απέρριψε για μια ακόμη φορά το Σάββατο 6 Απριλίου, το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα