Δυσφορία στο Μαξίμου για τις απαιτήσεις της τρόικας

08:19 5/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Η κυβέρνηση, αν και διαψεύδει μιντιακά σενάρια που έκαναν λόγο για πλήρη ρήξη στη διαπραγμάτευση, δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στάση της τρόικας τόσο ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και ως προς τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ.

Ειδικά για τις τράπεζες, η εμμονή της τρόικας – κυρίως δε το Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ

– να αμφισβητεί τα stress test της Τράπεζας Ελλάδος αντιμετωπίζεται όχι μόνον ως… νάρκη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και ως τρικλοποδιά προς την ελληνική κυβέρνηση που προσέβλεπε σε αυτά ακριβώς τα κεφάλαια προκειμένου να καλύψει τμήμα των ταμειακών της αναγκών και να μην χρειαστεί να προσφύγει σε νέο μνημόνιο.

Ωστόσο, πέραν της διαχείρισης των κονδυλίων για την ανακεφαλαιοποίηση, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται σήμερα να καταλήξουν στις τελικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των απαιτήσεων της τρόικας επί των διαρθρωτικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα διαπραγματευτική επαφή με την τρόικα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας έλαβε τη σαφή εντολή να επιμείνει στις ελληνικές θέσεις ως προς το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις που προβλέπει ο ΟΟΣΑ και στις οποίες επιμένει η τρόικα απειλούν με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση. Στην περίπτωση του γάλακτος, οι αντιδράσεις των Αθ. Τσαυτάρη και Μάξ. Χαρακόπουλου καθώς επίσης και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται δεδομένες. Στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών αντιμετωπίζονται ως βέβαιες. Και με την πρωτοβάθμια φροντίδα σε μετάβαση (διάλυση ΕΟΠΥΥ, συγκρότηση ΠΕΔΥ), το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι να φτάσει στις δίδυμες κάλπες του Μαϊου με κλειστά φαρμακεία.

Οι ίδιες αναστολές υπάρχουν και για το ζήτημα των 4.000 δημοτικών υπαλλήλων που θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλους ΟΤΑ, προκειμένου να συμπληρωθεί ο στόχος των 12.500 διαθεσιμοτήτων του δεύτερου κύματος που έπρεπε κανονικά να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο. Ο κ. Γ. Μιχελάκης εμφανίζεται επιφυλακτικός, το ίδιο και το Μαξίμου, το οποίο πάντως σημειώνει ότι ο κύκλος διαθεσιμοτήτων θα ολοκληρωθεί.

Σαμαράς και Βενιζέλος, εν μέσω της διπλής πίεσης από τρόικα και βουλευτές αλλά και ενόψει εκλογών, θα επιδιώξουν ένα αποτέλεσμα που θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί ως «νίκη» στη διαπραγμάτευση. Η αποτροπή νέων δημοσιονομικών μέτρων είναι ήδη ένα θετικό στοιχεία για τη δικομματική κυβέρνηση, έστω κι αν έρχεται ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα μπορέσει να διατεθεί στις ευπαθείς ομάδες. Μένει, πλέον, να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα να μην συνιστά λόγο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης…

Keywords
Τυχαία Θέματα