Δόσεις υπό προϋποθέσεις

Του Βαγγέλη Δουράκη

Άναψε το «πράσινο φως» από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» των 43,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων συνδέεται άρρηκτα πλέον με την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή ουσιαστικά από τους πιστωτές μας θα υπάρχει και στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Τα πρώτα χρήματα που θα μπουν στα ελληνικά ταμεία είναι ένα ποσό της τάξης των 34,4 δισ. ευρώ. Τα 31,2 δισ. θα δοθούν από  τους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και θα αφορούν πιστώσεις προς τις τράπεζες

και κεφάλαια από τον EFSF , τα οποία θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και θα προορίζονται και για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.

Λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει και το ΔΣ του  ΔΝΤ για να δώσει άλλα 3,2 δισ., εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών  ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά  στις πολύ χαμηλές τιμές που  είχαν στις 23 Νοεμβρίου, δηλαδή στις 28 μονάδες βάσης.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου (πιθανόν σε τρεις μηνιαίες δόσεις), υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα