Διπλωματικός πόλεμος για ειρήνη στη Συρία

Ο Μπαράκ Ομπάμα, επιδιώκοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η πρόταση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τη Δαμασκό προκειμένου να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της μεσανατολικής χώρας υπό διεθνή έλεγχο, αποτελεί πολύ θετικό σημάδι, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

Έξι συνεντεύξεις για να κερδίσει την κοινή γνώμη

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου

NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Εχθές ο Ομπάμα έδωσε έξι τηλεοπτικές συνεντεύξεις προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία εις απάντηση των καταγγελιών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού. Ο Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου PBS. «Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης.

Δεν θα γίνει (προς το παρόν) δοκιμαστική ψηφοφορία στη γερουσία, λόγω της ρευστότητας των πραγμάτων

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, απέσυρε χθες τα σχέδιά του για μια δοκιμαστική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, σχετικά με την έγκριση άδειας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μόλις λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι προσδοκούσε την πολύ-αναμενόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Ρέιντ επέστρεψε στη Γερουσία προκειμένου να ασκήσει βέτο στο εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με το Reuters. Συνεργάτες του Ρέιντ δήλωσαν ότι τα πράγματα είναι πλέον ρευστά, ιδιαίτερα μετά την πρόταση της Ρωσίας, η οποία κάνει προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πρόσθεσαν επίσης ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πιθανότατα προς το τέλος της εβδομάδας.

Η Human Rights Watch υποστηρίζει ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έκαναν την επίθεση με τα χημικά

Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch, αντικρούοντας τις επανειλημμένες διαψεύσεις από το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, τονίζει ότι οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από μελέτη μαρτυριών, πληροφοριών για την πιθανή προέλευση των όπλων των επιθέσεων, υπολειμμάτων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και ιατρικών φακέλλων των θυμάτων.

«Τα στοιχεία που αφορούν τον τύπο των πυραύλων και των εκτοξευτών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτές υποδηλώνουν σαφώς ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι ανήκουν και χρησιμοποιούνται μόνο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις», ανέφερε η οργάνωση και πρόσθεσε: «Η Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες των οπλικών συστημάτων που επιβλέπουν τη χρήση των όπλων στη Συρία, δεν έχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν στην κατοχή τους πυραύλους των 140mm και των 130mm, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ή τους εκτοξευτές τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα