Φρένο στις φορολογικές προσφυγές βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Όσοι αμφισβητούν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, πριν φθάσουν στη δικαιοσύνη θα περνούν από ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκαταβάλλοντας το 50% των φόρων και των προστίμων που τους καταλογίσθηκαν.

Όσοι αδυνατούν να καταβάλλουν την προκαταβολή αυτή η ειδική επιτροπή θα τους ζητά στοιχεία που να αποδεικνύουν την οικονομική τους αδυναμία.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει φρένο στις δεκάδες χιλιάδες προσφυγές που υποβάλλονται στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ξεπερνούν τις 115.000, ενώ από τα 14,4 εκατ. ευρώ που έχουν επιδικασθεί έχουν εισπραχθεί μόλις 742,3 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει η απόφαση Θεοχάρη:

1. Οι υπόχρεοι που αμφισβητούν πράξεις επιβολής φόρων και προστίμων, που εξέδωσαν σε βάρος του οι φορολογικές αρχές (από 1/8/2013)πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οφείλουν να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια φορολογική αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη.

2. Για να θεωρηθεί έγκυρη η άσκηση της προσφυγής είναι να προκαταβάλει ο φορολογούμενος το 50% του συνολικού ποσού των πρόσθετων φόρων και προστίμων.

3. Ο φορολογούμενος έχει, το δικαίωμα να ζητήσει την αναστολή της καταβολής του 50% των αμφισβητούμενων ποσών υποβάλλοντας σχετικό αίτημα ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και επικαλούμενος τον κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη. Βέβαια, θα πρέπει να συνυποβάλλει στοιχεία που αποδεικνύουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης καθώς επίσης και μια αναλυτική υπεύθυνη δήλωση στην οποία οφείλει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση τη δική του, της συζύγου και των παιδιών του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην περιουσιακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθεί περιλαμβάνονται ιδίως τα ακίνητα, οι καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, τα δάνεια και οι δωρεές, οι μετοχές, τα μερίδια, τα δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήποτε μορφής νομικής οντότητας και τα κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 10.000 ευρώ. Μαζί με την περιουσιακή κατάσταση δηλώνεται από τον αιτούντα και η εκτιμώμενη αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Για τα ακίνητα δηλώνεται και η αντικειμενική αξία αυτών.

4. Σε περίπτωση που απορριφθούν οι ισχυρισμοί που έχει προβάλει ο φορολογούμενος μέσω της «ενδικοφανούς προσφυγής», έχει τότε το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα