Διπλά τα νοσήλια για τους ξένους

Αυτό προβλέπει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3096 στις 23/11/2012.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το μέτρο αφορά όλους τους μη μόνιμους πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εκείνους που προέρχονται από τρίτες χώρες, το οποίο προβλέπει ότι τα νοσήλια υπολογίζονται προσαυξημένα κατά 2,09 φορές.

Επιπλέον, οι μη Έλληνες ασθενείς με βαριές ή μολυσματικές ασθενείς δεν μπορούν, λόγω κόστους, πλέον να επισκεφτούν τα ελληνικά νοσοκομεία.

Πάντως

το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει στα μαιευτήρια, σύμφωνα με δηλώσεις του γιατρού Πάνου Παπανικολάου, μέλους στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς όπως λέει: «Η ανασφάλιστη Ελληνίδα για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό χρειάζεται 850 ευρώ. Η ξένη πρέπει να πληρώσει περίπου 1800 ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι οι γυναίκες που δεν έχουν να πληρώσουν τα μαιευτήρια, να συνωστίζονται σε κλινικές αμφιβόλου υγιεινής και συνθηκών με λίγα λεφτά».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το μέτρο «συνολικά απαράδεκτο» και υπογραμμίζει πως «αν δεν αλλάξει άμεσα ο νόμος θα προκαλέσει πραγματική βόμβα για τη δημόσια υγεία, διότι στερούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς τη δημόσια περίθαλψη με αποτέλεσμα να μένουν αθεράπευτοι».

«Πιστεύουν ότι θα αυξήσουν τους πόρους για την υγεία διπλασιάζοντας τα νοσήλια σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Έτσι καλλιεργούν ρατσιστικό κλίμα, επιβάλλοντας την ατζέντα της Χρυσής Αυγής» σημειώνει η Μάνια Μπαρσέφσκι από το Δίκτυο Μεταναστών και Προσφύγων, η οποία και διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα