ΔΗΜΑΡ-ΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Μετά την ενόχληση του Αντ. Μανιτάκη, ο επίσης επιλεγείς από τη ΔΗΜΑΡ υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την εφεδρεία!

Αντιμέτωπο με μέτωπο υπουργών της ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα της εφεδρείας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που οι στενοί

συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναζητούν… εναλλακτική εφεδρεία προκειμένου να κάμψουν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, του Φώτη Κουβέλη.

Μετά την, άτυπη, πλην όμως σαφή δυσαρέσκεια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος – αν και καθ ύλην αρμόδιος υπουργός – πληροφορήθηκε την επαναφορά της εφεδρείας από τα ΜΜΕ, χθες ο έτερος υπουργός της ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Ρουπακιώτης, εμφανίστηκε σφόδρα αντίθετος στο μέτρο, τη συνταγματικότητα του οποίου μάλιστα αμφισβήτησε.

Ο Αντ. Ρουπακιώτης έκανε λόγο για μέτρο αμφίβολης συνταγματικότητας και, κυρίως, δεδομένης αναποτελεσματικότητας προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην κυβερνητική προσπάθεια. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης (ο ίδιος είχε βρεθεί στο στόχαστρο και προ εβδομάδων όταν δήλωσε αντίθετος στις περικοπές αποδοχών των δικαστικών), μη θέλοντας πάντως μέσω διαρροής να δώσουν συνέχεια.

Το πρόγραμμα εφεδρείας που επεξεργάζεται εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επιχειρείται να εμφανισθεί πιο κοινωνικά δίκαιο από αυτό που είχε εισαγάγει ο Δημ. Ρέππας, ωστόσο είναι σαφές ότι επ’ ουδενί δεν θα προσεγγίζει το αρχικό σχέδιο της ΝΔ που προέβλεπε εφεδρεία 3 έως 6 ετών με το σύνολο των βασικών αποδοχών των εργαζομένων. Στο επίκεντρο μπαίνουν, σε πρώτη φάση, οι εργαζόμενοι από τους φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί και στο σύνολο του Δημοσίου, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων για μισθούς. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για εργαζόμενους σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, ωστόσο είναι σαφές ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και άλλων ηλικιακών ομάδων εργαζόμενοι.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, παρά τις πρώτες κόντρες, φαίνεται να επιλέγουν μία πιο μετριοπαθή τακτική, καθώς δεν είναι προς όφελός τους μία κυβερνητική κατάρρευση σε αυτή τη φάση.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα