ΔΗΜΑΡ: Ικανοποίηση και αναμονή

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ικανοποίησή τους δεν έκρυβαν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ με αφορμή την κατάληξη των πιστωτών, τα ξημερώματα της Τρίτης σε συμφωνία για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και για την καταβολή της «σούπερ δόσης» των 43,7 δισ. ευρώ.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ και συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη κάνουν λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη» που «δίνει τέλος στην εκκρεμότητα

και την αναμονή». Παράλληλα, ικανοποιημένος εμφανίστηκε σε συνομιλητές του και ο πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος, έως νωρίς τα ξημερώματα βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήρθε να δώσει τέλος στην αναμονή και τη νευρικότητα που επικρατούσε το τελευταίο 8ήμερο στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς επί μία εβδομάδα και κάτι, η κυβέρνηση φαινόταν να βρίσκεται στον αέρα και να μην «ανταμείβεται» από τους εταίρους για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που «πέρασε» από τη Βουλή.
Πλέον, στη ΔΗΜΑΡ ήδη συζητούν την επόμενη μέρα, δηλαδή τη συγκρότηση της περίφημης τριμερούς «επιτροπής συντονισμού» μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και τον ανασχηματισμό, που μάλλον θα γίνει στις αρχές του χρόνου, μετά την εκταμίευση των πρώτων 32 δισ. ευρώ και, ενδεχομένως, μετά την καταβολή και του δεύτερου μέρους της δόσης.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν «δικαιωμένα» αφού επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος του κόμματος –δηλαδή η παραμονή της χώρας στο ευρώ- στην Αγίου Κωνσταντίνου αναμένουν ενδελεχή ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τους «αστερίσκους» της συμφωνίας. Για όσα, δηλαδή, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη χθεσινή απόφαση και να ακυρώσουν το κλίμα ευφορίας που δημιουργείται από σήμερα, είτε πρόκειται για ενδεχόμενη απροθυμία ομολογιούχων να πουλήσουν στην Ελλάδα ομόλογα με αναλογία 0,35 σεντς ανά ευρώ (στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολόγων) είτε για τις «ρήτρες» υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, που τίθενται ως όροι για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων

Keywords
Τυχαία Θέματα