ΔΗΜΑΡ: Από το σοκ στην «επόμενη μέρα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Καίτοι στη ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες ημέρες γνώριζαν πως δίνουν μία δύσκολη μάχη επιβίωσης, ουδείς φανταζόταν ότι το ποσοστό του κόμματος θα ήταν τόσο χαμηλό. Τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ήταν όλα φανερά σοκαρισμένα μετά τη δημοσιοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ήδη από χθες το βράδυ, όπως φάνηκε, ξεκίνησαν τα κύματα αμφισβήτησης των επιλογών το Φώτη Κουβέλη.

Αμφισβήτηση

Την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος ζήτησε ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ σε «ευθύνες

της ηγεσίας» αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λυκούδης. Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης εμφανίστηκε δικαιωμένος για την κριτική του, αν και όπως είπε, απευχόταν να δικαιωθεί μέσω μίας ήττας. «Ο πρώτος κύκλος της ζωής της ΔΗΜΑΡ έκλεισε», εκτίμησε και ο Γιάννης Πανούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου -που εδώ και ημέρες βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Φώτη Κουβέλη- έκανε λόγο για μία «καταστροφική ήττα».

Τούτων δοθέντων, θεωρείται βέβαιο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα υψώσει τους τόνους της κριτικής της κατά του Φώτη Κουβέλη, στοχοποιώντας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, αλλά και για την επιλογή του να μην έρθει σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Άλλωστε, ήδη από χθες το βράδυ, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν με έμφαση πως θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της έναρξης διαλόγου με την «Ελιά», αλλά και για την ολική αναθεώρηση της στρατηγικής του κόμματος.

Έκτακτο Συνέδριο

Στον αντίποδα, «ψυχραιμία» είναι το μήνυμα που εκπέμπει σε όλους τους συνεργάτες του ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, επιχείρησε να περάσει το ίδιο μήνυμα και στην δήλωσή του, το βράδυ των εκλογών, καθώς χωρίς να κρύψει το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι «η ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία είναι και θα είναι παρούσα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».

Πάντως, κατά πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης έχει ήδη συμφωνήσει στην ανάγκη διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, προκειμένου να γίνει ευρεία συζήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και να ξεκαθαριστεί η στρατηγική εφεξής.

Στο πλευρό του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, πάντως, παραμένουν όσα στελέχη βρίσκονται στην προεδρική πλειοψηφία. Την στρατηγική του κόμματος υπερασπίστηκε χθες στα τηλεοπτικά πάνελ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης απέρριψε το επιχείρημα πως η ΔΗΜΑΡ «πληρώνει» το γεγονός ότι δεν συνομίλησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Και το αποτέλεσμα της Ελιάς δεν ήταν αυτό που περίμενε ο Βενιζέλος και η ίδια η κεντροαριστερά », είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αχαΐας του κόμματος.

Τη δική της ερμηνεία στο εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε, με εμφανή απογοήτευση, και η υποψήφια ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά, που επικαλέστηκε την ακραία πόλωση που επικράτησε στην προεκλογική περίοδο. «Δεν υπήρχε χώρος για ένα κόμμα με νηφαλιότητα και μετριοπάθεια», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κοππά, για να προσθέσει, στις τηλεοπτικές εμφανίσεις της, πως «το μήνυμα μας δεν μπόρεσε να περάσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, με διλήμματα που έθεσαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και την οργή που εκφράστηκε μέσω ΧΑ».

Διακύβευμα η ενότητα

Σε κάθε περίπτωση, το έκτακτο συνέδριο που αναμένεται να αποφασίσουν και τυπικά αυτή την εβδομάδα τα όργανα της ΔΗΜΑΡ (η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος) δε θα είναι μία ανέφελη διαδικασία. Η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να θέσει ως «όρο ύπαρξης» του κόμματος τον διάλογο με την «Ελιά», αλλά και την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Μάλιστα, αρκετοί από τη μειοψηφία δεν κρύβουν την πρόθεσή τους ακόμη και να αποχωρήσουν από το κόμμα, στην περίπτωση που ο Φώτης Κουβέλης «περάσει», μέσω ψηφοφορίας, τις δικές του θέσεις -δηλαδή το μη διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και την απόρριψη της υποστήριξης της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα