Εκλογές για το χρέος θέλει ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Κατά τις χθεσινές δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία «καθαρή διαφορά» και υπογράμμισε πολλές φορές την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση έχασε την νομιμοποίησή της. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να προσφύγει η κυβέρνηση «στη λαϊκή ετυμηγορία» για να αρθεί, όπως είπε, «η ανωμαλία».

Ωστόσο, στις μετεκλογικές παρεμβάσεις του επικέντρωσε την κριτική του σε ένα συγκεκριμένο

χρονικό και πολιτικό ορόσημο για τη χώρα: την συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, διερωτήθηκε «με ποια ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα συζητήσει η κυβέρνηση για το χρέος» και «με ποια ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα περάσει νέο Μνημόνιο». Μ' άλλα λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε μείζονες κινήσεις και αποφάσεις για τη χώρα.

Στον Πρόεδρο για τη «δυσαρμονία»

Έτσι, κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα κλιμακώσει το αίτημά του για εκλογές, προειδοποιώντας πως αν η κυβέρνηση διατηρηθεί στην εξουσία, θα πάρει αποφάσεις για τις οποίες δεν έχει νομιμοποίηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει στο Πρώτο Πολίτη της χώρας ότι πλέον υπάρχει «δυσαρμονία» μεταξύ της κυβέρνησης και της λαϊκής βούλησης και θα τού ζητήσει να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αρθεί η δυσαρμονία αυτή. Εξάλλου, αυτό ακριβώς εννοούσε και χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ζήτησε εκλογές «για να αρθεί η ανωμαλία».

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου αναμένουν ένα... ήρεμο καλοκαίρι και ετοιμάζονται για έναν σκληρό πολιτικό πόλεμο με την κυβέρνηση όταν ανοίξει για τα καλά η συζήτηση με τους δανειστές για την διευθέτηση του χρέους -και τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν γι' αυτό. Δηλαδή, καλό φθινόπωρο...

Keywords
Τυχαία Θέματα