Δικλείδες ασφαλείας για το ψηφιακό μέλλον

Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της νέας ψηφιακής τεχνολογίας θεωρείται από πολλούς σημαντικό δικαίωμα των πολιτών. Πώς μπορούμε να καθησυχάσουμε αυτούς που είναι επιφυλακτικοί με την χρήση του ίντερνετ ή αυτούς που παραμένουν αμέτοχοι στην διαδικτυακή επανάσταση;

Ο κοινωνιολόγος Κωνσταντίνος Κοσκινάς από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, υποστηρίζει, ότι πάντα υπάρχει μία καχυποψία ως προς τις νέες τεχνολογίες. «Το ίντερνετ όμως είναι ένας χώρος στον οποίο ζούμε και δημιουργούμε», εκτιμάει ο καθηγητής, υποστηρίζοντας, ότι οι αυξανόμενες ευκαιρίες οδηγούν σε μία πιο ελεύθερη κοινωνία.

«Η

έννοια του δικαιώματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να οριστεί εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψιν τις ευκαιρίες που μας δίνει η επικοινωνία και η ζωή μέσα στο διαδίκτυο», υποστηρίζει ο κ. Κοσκινάς.

Οι ειδικοί μιλούν όλο και περισσότερο για τα λεγόμενα «ψηφιακά δικαιώματα». Η διαδικτυακή οικονομία αναπτύσσεται επτά φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους κλάδους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι σημαντικό μέρος της ανάκαμψης από την κρίση χρέους θα προέλθει από τη διαδικτυακή δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα (http://ec.europa.eu/index_el.htm). Μία από τις χώρες που ελπίζει σε αυτήν την προοπτική είναι η Ελλάδα.

Οι χρήστες του ίντερνετ ωστόσο, δεν πρέπει μόνο να διαθέτουν τα μέσα για πρόσβαση στον κυβερνοχώρο, αλλά είναι απαραίτητο να αισθάνονται και ασφαλείς.

Η Κορίνα Αποστολοπούλου εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει η χρήση του ίντερνετ στα δυο μικρά παιδιά της.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούν να διαχειριστούν, ούτε τις δυνατότητες του ίντερνετ, ούτε και τους κινδύνους. Εγώ η ίδια, χρησιμοποιώντας σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατάλαβα, ότι πολλές φορές είχα να κάνω με προφίλ τα οποία ήταν πλαστά. Υποστηρίζονταν μάλιστα από προφίλ, που ήταν επίσης ψεύτικα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ίντερνετ στο σπίτι και να το χειρίζονται τα παιδιά μας σε αυτήν την ηλικία», τονίζει η Κορίνα Αποστολοπούλου.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα