Δικαιοσύνη... fast-track με διαμεσολαβητές

Ωστόσο, το το Ελληνικό Κέντρο Διαμεσολάβησης έχει ζητήσει από την Πολιτεία να «στηρίξει» τον θεσμό που μετρά λίγα χρόνια ζωής και στη χώρα μας, ώστε το συντομότερο δυνατό να αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, έχουν συστηθεί τέσσερα κέντρα εκπαίδευσης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα

ενώ έχουν ήδη πιστοποιηθεί περί τους 400 διαμεσολαβητές. Επιπλέον, άλλοι 400 διαμεσολαβητές αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ ο τελικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς πρόσφατα άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και δίνει πλέον το δικαίωμα και σε άλλους επιστήμονες πλην των δικηγόρων να λάβουν σχετική πιστοποίηση και να εκτελούν καθήκοντα διαμεσολαβητή.

Υπό αυτό το πρίσμα οι αρμόδιοι φορείς προκρίνουν την ανάγκη α ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός, αν και ακούγονται διαφορετικές φωνές που διαφωνούν με την εφαρμογή στην πράξη του θεσμού της Διαμεσολάβησης κάνοντας λόγο ακόμα και για ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προωθούνται διατάξεις, που θα ενθαρρύνουν τη χρήση της διαμεσολάβησης. Παράλληλα σε Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, όπως για παράδειγμα στον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, σχεδιάζεται η εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικηγόρων, για τον σωστό τρόπο εκπροσώπησης των πελατών τους στα πλαίσια της διαμεσολάβησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα