ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ

Προβληματισμένα τα διεθνή μέσα από την έλλειψη αυτοδυναμίας στην Νέα Δημοκρατία, αν και θεωρούν πιθανή την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι αυτό το αποτέλεσμα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.


Το BBC σε άρθρο του ανταποκριτή, Matthew Price υποστηρίζει ότι η νέα

κυβέρνηση είναι σχετικά ανίσχυρη και θα αναζητήσει τρόπους για να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της χώρας.

Ένα βήμα περισσότερο κάνει το Bloomberg, που αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν αρκετές θέσεις, για να διασφαλίσουν την πλειονότητα των εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο.  «Το τελικό exit poll έδειξε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αμβλύνει την ανησυχία για την σύγκρουση, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ», σχολιάζει. Το Bloomberg επικαλούμενο σχόλιο Βρετανού τραπεζίτη αναφέρει: «Για τις αγορές, η συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα φέρει ανακούφιση» και πρόσθεσε ότι: «Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Η αρθρογράφος του CNN, Χριστίνα Θεοδώρου σχολίασε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει την μοίρα του ευρώ και των 325 εκατ. πολιτών των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Οι New York Times αναφέρουν στο κεντρικό άρθρο τους ότι: «Σε ισορροπία ήρθε η μοίρα της Ελλάδας και το ευρώ με τον ανταγωνισμό του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας». Αναλυτικότερα, υπογραμμίζει ότι: «Την Δευτέρα, η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν η νέα κυβέρνηση θα είναι βιώσιμη. Επίσης, οι ηγέτες του G-20, που θα συνεδριάσουν στο Μεξικό, θα συζητήσουν για τους τρόπους, με τους οποίους θα επιλυθεί η ελληνική κρίση και η ανίσχυρη στάση στην Ισπανία και την Ιταλία να μην υπονομεύσει το ευρώ σύροντας την παγκόσμια οικονομία σε νέα ύφεση».

Αναφερόμενοι στις διεθνείς αγορές, οι New York Times επισημαίνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες από το Τόκιο έως την Ουάσιγκτον έχουν δεσμευτεί να παρέμβουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δράμα απειλεί να κρατήσει τους επενδυτές σε στάση επιφυλακής τις προσεχείς εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα