«Διάσκεψη ειρήνης» για να αποφευχθεί νομισματικός πόλεμος

Ο Έβαλντ Νοβότνι, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Welt ότι η οικονομική απόκλιση Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη ενδέχεται να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια του 2013, οδηγώντας στη συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,2% έως 0,3%.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ευρωζώνης εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί -αν και με βραδύ

ρυθμό. Μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης του Ινστιτούτου Διεθνής Οικονομίας στη Μόσχα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί πίστωση χρόνου σε κράτη για τη μείωση του ελλείμματός τους κάτω από το 3%, όπως έγινε πέρυσι για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι G20 πρέπει πλέον να ρίξουν το βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε βραχυπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

Φόβοι για νομισματικό πόλεμο

Το ζήτημα που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των διεργασιών είναι εκείνο της ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στο δολάριο και στα υπόλοιπα νομίσματα. «Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να αποφύγουμε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Όχι» στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό Inforadio. Το Βερολίνο έχει διαχωρίσει τη θέση του από εκείνη της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι το ευρώ δεν είναι «ακριβό» και ότι η άνοδος που σημειώνει το τελευταίο διάστημα δεν είναι παρά μία διόρθωση μετά την πτώση που σημείωσε το περσμένο διάστημα λόγω της κρίσης.

«Δεν επιθυμούμε κυβερνητικές παρεμβάσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αντίθετα, θέλουμε συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα καθορίζονται από τις αγορές», δήλωσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι περιμένει αυτή τη θέση να υιοθετήσουν και οι G20.

Την ουδετερότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησε να διατηρήσει ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για τα νομίσματα είναι «ανάρμοστες, άγονες και αυτοαναιρούμενες». Τόνισε ότι «η ισοτιμία δεν αποτελεί στόχο πολιτικής», αλλά πρόσθεσε πως «είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα τιμών».

Ο Γενς Βάιντμαν, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ και επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια εξαιτίας της ανόδου του ευρώ. «Δεν μπορεί κανείς να πει πραγματικά ότι το ευρώ είναι σοβαρά υπερτιμημένο [...] Η ΕΚΤ θα απέχει από οποιαδήποτε χειραγώγηση ή άμεση στόχευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας», τόνισε.

Τις ανησυχίες για νομισματικό πόλεμο έσπευσε να διασκεδάσει ο Γεργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ, δηλώνοντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι υπερβολικές.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ, δήλωσε πάντως χθες στο Bloomberg ότι θα απαιτήσει από τους G20 ισχυρές δεσμεύσεις ότι δεν θα επιχειρήσουν χειραγώγηση των συναλλαγματικών συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα