Εν αναμονή της απόφασης της Δύσης

Δεν έχει λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης θα είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων. Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ενώ ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές
επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις κατά στόχων της συριακής κυβέρνησης. «Οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα», είπε.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητη για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον του λαού της, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Συγκεκριμένα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό έχει πλέον αποδειχθεί επαρκώς. Εν τω μεταξύ την αντίθεση τους σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εξέφρασαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί. Υπογράμμισαν πως η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων».
Νωρίτερα, χωρίς συμφωνία, για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, ολοκληρώθηκε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει τα ευρήματα της ομάδας των ειδικών του οργανισμού στα χημικά όπλα προτού υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία, εκτιμά η Βρετανία σύμφωνα με αντίγραφο της πρότασης που θα υποβληθεί σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας. Οι Εργατικοί της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για επίθεση στη Συρία εφόσον δεν περάσει τροπολογία που θα υποβάλλουν οι ίδιοι. Η τροπολογία θα καλεί τον πρωθυπουργό να περιμένει πριν την όποια στρατιωτική επιχείρηση την εξέταση των ευρημάτων που συλλέγουν οι πραγματογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα