ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, βαθιά ύφεση αλλά και… αρνητικός πληθωρισμός είναι τα στοιχεία που θα σημαδέψουν την ελληνική οικονομία και φέτος, σύμφωνα με την εαρινή έκθεση της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν και το… αυτονόητο, δηλαδή ότι η μείωση στην ζήτηση θα κατρακυλήσει εκ νέου, λόγω ανεργίας και περικοπών! 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η «συνταγή» της τρόικα βαθαίνει την κρίση ..ομολογεί η ίδια η Κομισιόν μέσω της εαρινής της έκθεσης,

στην οποία κάνει την εκτίμηση ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη –που αναμενόταν για φέτος- θα αρχίσει σιγά- σιγά να εμφανίζεται μέσα στο 2013 ..στην καλύτερη περίπτωση.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση προβλέπεται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι αρνητικοί για το 2012, στο 4,7%, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν ύφεση στα επίπεδα του 4,4%. Εκτιμάται ότι μέσα στο 2013 θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες αναμένουν ..μειώσεις τιμών, καθώς το 2012 ο πληθωρισμός υπολογίζεται στο -0,5%  και το 2013 στο -0,3%.
Πιο αναλυτικά, με βάση της εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2012-2013, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το δ΄ τρίμηνο του 2011 ήταν πολύ βαθύτερη του αναμενομένου.
Οι τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2010. Για το σύνολο του έτους, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6,9%.

Το 2012 αναμένεται επιπλέον συρρίκνωση, η οποία θα είναι αποτέλεσμα τόσο της σημαντικής πτώσης στην εσωτερική ζήτηση όσο και του μικρότερου από το αναμενόμενο δυναμισμού των εξαγωγών.
Τα διαθέσιμα έσοδα των νοικοκυριών που πλήττονται από την αυξανόμενη ανεργία, τις περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα οδηγούν σε συνέχιση της μείωσης στην εγχώρια ζήτηση, διαπιστώνει η Κομισιόν.

Επιπλέον, το δυσμενές επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα και οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε πίστωση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα συνεισφέρουν στην αναβολή των αποφάσεων για τις δαπάνες τους.

Η απασχόληση δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα εν μέσω της συρρικνούμενης οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρουν οι Βρυξέλλες.

Η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά σχεδόν 7% το 2011 και αναμένεται μεγαλύτερη πτώση το 2012, με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται στο 20%.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στη σταθεροποίηση του επιπέδου απασχόλησης όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, η απασχόληση δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πριν από το 2013, ενώ η συνεπαγόμενη αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας θα είναι αργή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι καθαρές εξαγωγές της Ελλάδας συνεισφέρουν θετικά στο ΑΕΠ και θα παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης το 2012.

Όμως, αναφέρει η έκθεση «η έκταση αυτού του θετικού αποτελέσματος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των Ελλήνων εξαγωγέων να εξασφαλίσουν οφέλη από την αγορά εργασίας και τις τομεα

Keywords
Τυχαία Θέματα