Διαλυτική η συζήτηση περί πολλαπλασιαστή

Ο τρόπος που πυροδοτήθηκε η συζήτηση περί αλλαγών στο Μνημόνιο μετά την παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ για το λάθος πολλαπλασιαστή, τις συνέπειες δηλαδή των μέτρων λιτότητας στην ύφεση, λειτουργεί διαλυτικά για την κυβέρνηση που έχει μπροστά της δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις. Το Μαξίμου επιχειρεί, με χαμηλούς τόνους, να περιορίσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από κυβερνητικά

και άλλα στελέχη για ανατροπές και παράλληλα να αποτρέψει την, δια μέσου αυτής της συζήτησης, νομιμοποίηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις.

Υπό την έννοια αυτή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα θα πει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, εφόσον βέβαια επιλέξει να θίξει το εν λόγω ζήτημα. Πιθανολογείται, πάντως, ότι δεν θα το αποφύγει, έστω και εμμέσως, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα επιμείνει στην ταχεία και εντός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση όλων όσων συμφώνησε η Ελλάδα με την τρόικα.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι, ήδη το τελευταίο Μνημόνιο, έχει συνυπολογίσει την υψηλότερη ύφεση και επιμένουν ότι είναι η σωστή εφαρμογή του που θα οδηγήσει σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, επισημάνουν πως:

- Πρώτον, από την πλευρά των δανειστών αναγνωρίζεται πως αν τα έσοδα πέφτουν έξω λόγω μεγαλύτερης ύφεσης από το προβλεπόμενο δεν θα επιβαρύνεται η χώρα με πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Εφ’ όσον βέβαια η κυβέρνηση από την πλευρά της εφαρμόζει πλήρως τα συμφωνημένα. Αυτό ίσχυσε ήδη για το 2012. Η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη. Το έλλειμμα το ίδιο. Αλλά δεν επιβλήθηκαν νέα μέτρα για το 2012.

- Δεύτερον από την πλευρά τους οι δανειστές επίσης, μείωσαν ακόμα περισσότερο το χρέος (κούρεμα και νέο κούρεμα, συνολικού ύψους 124+20 δισεκατομμυρίων) μείωσαν ακόμα περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού (τώρα δανειζόμαστε γύρω στο 2,5, ενώ το 2010 δανειζόμασταν με 5,3%), δεν θα πληρώνουμε τόκους για 10 χρόνια, δεν θα πληρώνουμε χρεολύσια στο επίσημο χρέος για 15 χρόνια. Αυτά όλα δεν υπήρχαν το 2010 κι αποτελούν αληθινή ανακούφιση που επιτρέπουν στην Ελλάδα να έχει πιο βιώσιμο χρέος και να ελπίζει ότι θα βγει από την κρίση νωρίτερα.

- Τρίτο: ενώ στο παρελθόν, κάθε φορά που έπεφτε το πρόγραμμα έξω, μας φόρτωναν με νέα μέτρα λιτότητας που προκαλούσαν δυσανάλογα μεγάλη ύφεση, τώρα όχι μόνο αυτό σταματά, αλλά όταν συμβαίνει το αντίθετο, όταν πάμε καλύτερα, θα απαλύνονται τα μέτρα λιτότητας, για να επισπευσθεί η ανάκαμψη.

- Τέταρτο και σπουδαιότερο: Ο πολλαπλασιαστής δεν λειτουργεί μόνο αρνητικά (προκαλώντας ύφεση) με τη λιτότητα. Λειτουργεί και θετικά, μειώνοντας την ύφεση και φέρνοντας την ανάκαμψη, όταν πέφτει χρήμα στην οικονομία! Φέτος για πρώτη φορά θα πέσει χρήμα στην οικονομία. Θα ξεπληρωθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου της τελευταίας τριετίας. Άρα ο πολλαπλασιαστής δεν θα αφήσει τη λιτότητα να γονατίσει την ελληνική οικονομία γιατί θα επιδράσει θετική η εισροή χρημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα