Διάλεξη για την εποπτεία του «σκιώδους τραπεζικού συστήματος»

Ειδικότερα ο κ.Λεκκός επισήμανε το σημαντικό ρόλο που διετέλεσε το Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-8 και σημείωσε ότι μέχρι και σήμερα είναι ο λιγότερο κατανοητός παράγοντας, συγκριτικά με άλλους, όπως οι παγκόσμιες ανισορροπίες, η αξιολόγηση ανάληψης κινδύνων και η ανεπάρκεια της τραπεζικής εποπτείας.

Το Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα αποτελεί μια διευρυμένη «οντότητα» και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Βασικές δραστηριότητες αποτελούν η παροχή πιστώσεων, ρευστότητας και βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων εκτός

κανονιστικού πλαισίου του τραπεζικού συστήματος.

Το Σκιώδες Τραπεζικό Σύστημα, δηλαδή, παρουσιάζει όμοιες λειτουργίες με τον Επίσημο Τραπεζικό Τομέα, αντιμετωπίζοντας τους ίδιους κινδύνους, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη εποπτεία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και τα όρια ρευστότητας, ούτε μηχανισμοί όπως η εγγύηση καταθέσεων και δανειστής «έσχατης ανάγκης».

Τα βασικά παραδείγματα των συνιστωσών του είναι τα επενδυτικά οχήματα ειδικού τύπου (SPVs και SIVs), τα οχήματα τιτλοποίησης (ABS), τα επενδυτικά κεφάλαια hedge funds, οι συμφωνίες επαναγοράς κ.α.

Η ραγδαία αύξηση της Σκιώδους Τραπεζικής Αγοράς (πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007) οδήγησε στην αύξηση του συστηματικού κινδύνου, λόγω της υψηλής μόχλευσης, ενώ ένα «τυχαίο γεγονός» (tail-event), έστω και μικρής εμβέλειας, όπως η κατάρρευση μικρών επενδυτικών σχημάτων, προκάλεσε τον «πανικό» και το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο κ. Λεκκός σημείωσε την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να διαχειριστεί συστημικούς κινδύνους, συγκριτικά με τον Επίσημο τομέα (Κεντρικές Τράπεζες και Κυβερνήσεις), δεδομένου ότι η «Αξία μιας Εγγύησης ισούται με την Αξιοπιστία του Εγγυητή».

Keywords
Τυχαία Θέματα