Διαγράφονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη

13:24 1/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Με διάταξη που συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ο διαχωρισμός των εισπράξιμων και μη οφειλών προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός να εστιάσει το ενδιαφέρον του στις υποθέσεις που θα μπορούν να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα μ το σχέδιο νόμο ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης από την αρμόδια για την είσπραξη της οφειλής υπηρεσία, καταχωρούνται, σε ειδικά βιβλία της αρμόδιας Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και στο μηχανογραφικό

του σύστημα με κατάλληλη ειδική κωδικοποίηση. Οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές θα μπαίνουν σε ειδικό αρχείο για 20 χρόνια και μετά θα παραγράφονται. Εαν στο διάστημα αυτό εντοπισθούν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη η υπόθεση θα βγαίνει από το αρχείο. Για όλα αυτά τα χρόνια οι οφειλέτες των οποίων το χρέος έχει χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης δεν θα λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα, ενώ οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης περιουσιακού στοιχείου (που δεν είχε εντοπιστεί από τις αρχές ή πρόκειται για κληρονομιά) θα κατάσχετε.

Ειδικότερα, ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές, για τις οποίες έχει αντικειμενικά εξαντληθεί κάθε δυνατότητα είσπραξης, χαρακτηρίζονται οι εξής:

α. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

β. Έχει ολοκληρωθεί, η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων, και δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι απαιτήσεις του Δημοσίου.

γ. Δεν υφίσταται πτωχευτική και μεταπτωχευτική περιουσία, ή έχει εκποιηθεί η υπάρχουσα και έχει εισπραχθεί το προϊόν της εκποίησης αυτής, εφόσον πρόκειται για πτωχό.

δ. Έχει ολοκληρωθεί, εφόσον πρόκειται για οφειλέτη υπό καθεστώς εκκαθάρισης, η διαδικασία αυτής και δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.

ε. Έχουν ολοκληρωθεί, έναντι των συνυποχρέων οι ενέργειες που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.

στ. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο για το σκοπό αυτόν ελεγκτή, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι δεν υφίσταται καμία δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δημοσίου στην ημεδαπή.

ζ. Έχει γίνει έναρξη της ποινικής διαδικασίας σε βάρος των υπευθύνων, στις περιπτώσεις που ασκείται ποινική δίωξη για συνολική βασική οφειλή άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Αʼ 43).

η. Προκειμένου για εταιρείες που τελούν υπό κρατικό έλεγχο ή στις οποίες ασκείται κρατική εποπτεία και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, οι πάσης φύσεως απαιτήσεις του Δημοσίου, αμέσως μετά την αναγγελία τους στις ανωτέρω διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης.

Η καταχώριση των απαιτήσεων στα ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων άμεσης είσπραξης γίνεται:

α) με απόφαση του αρμόδιου οικονομικού επιθεωρητή μετά από εισήγηση του προϊσταμένου ης αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης υπηρεσίας, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ.

β) με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ/νσης Πολικής Εισπράξεων ή της Δ/νσης Τελωνειακών Διαδικασιών, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ,

γ) με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο διαβιβάζεται η εισήγηση των παραπάνω αρμοδίων υπηρεσιών, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ μέχρι ενάμισι εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ,

δ) με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο διαβιβάζεται η εισήγηση του προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για συνολική βασική οφειλή άνω του ενάμισι εκατομμυρίου (1.500.000) ευρώ.

Με τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησης της, είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο, ή προβάλλεται από αυτούς ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου.

Κατά το χρονικό διάστημα από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων άμεσης είσπραξης μέχρι και την ημερολογιακή λήξη του εικοστού έτους από αυτή, αναστέλλεται αυτοδίκαια η παραγραφή της, δεν χορηγείται φορολογική ενημερότητα στον οφειλέτη και σε όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα για οποιαδήποτε αιτία, δεσμεύονται οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί κατά τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997 και δεν χορηγούνται πιστοποιητικά για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν το προϊόν της εκποίησης αποδοθεί στο σύνολο του στο Ελληνικό Δημόσιο προς μερική αποπληρωμή των υφιστάμενων οφειλών, ή εάν αποκτηθούν περιουσιακά στοιχεία με σκοπό την εξόφληση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα