ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΔΕΚΟ

Τις «πάρα πολύ ισχυρές επιφυλάξεις» της ΔΗΜΑΡ αναφορικά με την την κατάργηση του ελαχίστου ποσοστού του Δημοσίου στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ εξέφρασε σήμερα η Ασημίνα Ξυροτήρη κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή

«Υποστηρίζουμε πως στις ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται

δημόσια αγαθά, το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό του και στρατηγικό έλεγχο. Οι προϋποθέσεις που θέτουμε δεν διασφαλίζονται με την γενική ρύθμιση που εισάγεται», σημείωσε η κα Ξυροτήρη, ενώ αντίθετα για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου είπε ότι «δεν είναι τόσο απλό να παραχωρείται η κοίτη των ποταμών, η θαλάσσια όχθη. Δεν μπορεί όλα αυτά να αξιοποιούνται απ’ το ΤΑΥΠΕΔ…».

Στην ουσία το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του Δημοσίου σε λιμάνια και ΔΕΚΟ, συνάντησε την αντίθεση της αντιπολίτευσης, αλλά και επιμέρους ενστάσεις από τη συμπολίτευση.

Από το  ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ζήτησε να εξεταστεί η κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπως επίσης να υπάρξουν μέτρα που να οδηγήσουν σε μείωση της τιμής του πετρελαίου, μετά την – απαραίτητη – εξίσωση των φόρων κατανάλωσης.

Αμφισβήτησε δε,τον ισχυρισμό πως τα προαπαιτούμενα της δόσης των 31,5 δισ.ευρώ είναι και τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν και υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος για να πούμε στους πολίτες πως υπάρχει δυνατότητα εξόδου απ’ τις κραυγαλέες αδικίες σε βάρος τους, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Διαφορετικά, όσοι νομίζουν πως «είναι εφιάλτης και πέρασε», τους καλωσορίζουμε, εμείς απ’ το ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουμε μαζί τους – αλλά δεν είναι έτσι…».

Η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε πως «και το τελευταίο ευρώ από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δεν πηγαίνει στην ανάπτυξη, αλλά κατευθείαν στο ΤΑΥΠΕΔ για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους». Σύμφωνα με την ίδια «υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας για όλες τις πράξεις του ΤΑΥΠΕΔ» ενώ και «η πλήρης αποξένωση του Δημοσίου απ’ τη συμμετοχή του στις στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, εξαντλεί και καταργεί πλήρως την συνταγματική αρχή του κρατικού παρεμβατισμού». ‘Αλλο τόσο, «η πλήρης αποξένωση του Δημοσίου απ’ την ακίνητη περιουσία του, αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον και στο περιβάλλον».

Αντίστοιχες περιβαλλοντικές ανησυχίες εξέφρασε για το άρθρο 3 και ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος ζήτησε και πρόσθετες διευκρινίσεις για την τροπολογία με την οποία καταργείται η αποζημίωση ψυχικής οδύνης απ’ το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ο ειδικός αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση προβαίνει στις αποκρατικοποιήσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, πλην εκείνου της εξασφάλισης της δόσης των 31,5 δισ. Ρώτησε δε τον υπουργό Οικονομικών εάν η επιμήκυνση συνεπάγεται νέα μέτρα μέχρι το 2016 – για να εισπράξει την απάντηση πως «το πακέτο των 90 δισ. είναι αρκετό, εφόσον όλα πάνε καλά».

«Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί βασικό μηχανισμό τη

Keywords
Τυχαία Θέματα