Mην ξαναπεράσετε από την Εφορία!

Ούτε για ένα πιστοποιητικό, ούτε για μία βεβαίωση δεν θα χρειαστεί να επισκεπτόμαστε πια την Εφορία. Οι φόροι που πληρώνουμε είναι αβάστακτοι, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να καταργήσει τις ουρές στις Εφορίες. Οι υπάλληλοι των Εφοριών θα φύγουν από τα γκισέ και θα βγουν στους δρόμους να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους από το σπίτι με το κομπιούτερ ή από τα ΚΕΠ

που θ επιφορτισθούν με την εξυπηρέτηση όσων δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Οι Εφορίες από 300 θα μειωθούν σε 100 και θα είναι υπεραρκετές για να καλύψουν όλες τις συναλλαγές.

Στο εξής όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να προμηθεύονται μέσω του Taxisnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν χρέη ή βεβαιωμένους φόρους στο δημόσιο, αλλά και να εκτυπώνουν μόνοι τους τα ειδοποιητήρια και τα εκκαθαριστικά που θα τα λαμβάνουν ακόμα και σαν email, αντί να στήνονται σε ουρές για να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Μέχρι το καλοκαίρι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενεργοποιήσει νέες υπηρεσίες στο taxisnet, ώστε οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους εξ αποστάσεως. Αρχή αναμένεται να γίνει με τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος του 2012, αν και μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα και νωρίτερα, για τους φόρους ακινήτων (ΦΑΠ κλπ) όπως συνέβη τον Δεκέμβριο για τα τέλη κυκλοφορίας, που οι ενδιαφερόμενοι δεν τα έλαβαν ταχυδρομικώς αλλά τα εκτύπωσαν και τα πλήρωσαν μόνοι τους.

Σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι εξής ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

- Αγορά παραβόλων: ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζά του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την πληρωμή.

- Πληρωμές οφειλών: ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει το εκκαθαριστικό για κάθε οφειλή που έχει βεβαιωθεί και να την πληρώνει μέσω τραπέζης όπως αυτός επιλέγει, δηλαδή στο γκισέ, σε ΑΤΜ ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web Banking, Phone Banking). Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να πληρώνει και την δόση, εφόσον έχει μπει σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

- Ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων: με το σημερινό καθεστώς ο εκμισθωτής ενός ακινήτου θα πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε εφορίας και να το θεωρήσει. Αν δεν το θεωρήσει τότε η μίσθωση θεωρείται άκυρη ενώπιον της δικαιοσύνης (εφόσον ο ιδιοκτήτης προσφύγει σε αυτήν για έξωση του μισθωτή ή για κάθε άλλη διαφωνία μαζί του) και επιβάλλεται πρόστιμο. Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ο ιδιοκτήτης θα καταχωρεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης του ακινήτου, από το χώρο του και χωρίς να μετακινηθεί σε εφορία. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα απαιτείται να αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Από ο 2013 σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί και μια νέα υπηρεσία μέσω taxisnet που θα βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογουμένων που θέλουν να δηλώσουν αλλαγή τόπου διαμονής . Σήμερα οι φορολογούμενοι για να αλλάξουν τη διεύθυνση κατοικίας τους έπρεπε να στήνονται στην ουρά του Μητρώου των Δ.Ο.Υ. Με το νέο σύστημα, η διαδικασία μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας των φυσικών προσώπων και επιτηδευματιών θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα