ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Με το ρητό «σπεύδε βραδέως» φαίνεται ότι κινείται ο Πρωθυπουργός στο ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης. Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, δηλώνουν συνεργάτες του. Διατεθειμένος να ρισκάρει το όποιο πολιτικό κόστος, ο Σαμαράς, παρά μια πιθανή ήττα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.


Την εξασφάλιση των καλύτερων κατά το δυνατό συνθηκών διαπραγμάτευσης πριν θέσει επί τάπητος το ζήτημα της επιμήκυνσης επιθυμεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τη θέση του περί πολιτικής διαπραγμάτευσης, ει δυνατόν άμεσα. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν προς το matrix24.gr πώς ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει μία διαπραγματευτική ήττα, επιχειρώντας τώρα να συζητήσει με τους Ευρωπαίους όταν είναι δεδομένο ότι πολύ εύκολα θα του επισημάνουν τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς.

Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να αντέξει το όποιο πολιτικό κόστος από το χαράτσι στα ακίνητα, τη βαριά φορολογία αλλά και την πιθανή κατάρρευση κοινωνικών δομών στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας αντί να ρισκάρει μία εύκολη άρνηση των ευρωπαίων. Η διαμόρφωση του νέου μεσοπρόθεσμου ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί προϋπόθεση για να αποδείξει η ελληνική πλευρά πως σοβαρολογεί, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, όπως άλλωστε και η προώθηση των μέτρων που έχουν ήδη ψηφισθεί για το τρέχον έτος (χαράτσι, εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης) με την εξαίρεση των ειδικών μισθολογίων και των απολύσεων, όπου και θα δοθεί η μάχη με την τρόικα.

Το ενδιαφέρον του κ. Σαμαρά αλλά και των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη επικεντρώνεται στην άρση της όποιας αμφισβήτησης των ελληνικών προθέσεων. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η αμφισβήτηση των θέσεων της τρόικας. Με ποιό τρόπο; «Αν εμείς κάνουμε ό,τι απαιτείται και το πρόγραμμα εξακολουθεί να μην βγαίνει, δεν μπορεί να κάνουμε λάθος μόνον εμείς αλλά και όσοι επιμένουν στην τυφλή εφαρμογή του» εξηγούν στελέχη του Μαξίμου. Γι αυτό το λόγο, και παρά τις αστοχίες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να ληφθούν και νέα επιπλέον μέτρα για την κάλυψη των δύο και πλέον δισεκατομμυρίων «μαύρης τρύπας». Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν, θα μπορέσουν να πείσουν την τρόικα και, κυρίως, τους Ευρωπαίους σε ανώτατο επίπεδο για την ανάγκη κάλυψης των αστοχιών που προκαλεί η ύφεση με εναλλακτικούς τρόπους και όχι μέσω νέων περικοπών.

Τούτων δοθέντων, η μεγάλη μάχη του Αντ. Σαμαρά μοιάζει για τον επόμενο ένα – ενάμισι μήνα να είναι εντός συνόρων. Εφόσον αυτή κερδηθεί τότε είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσει κύκλους συναντήσεων με τους ομολόγους του. «Τότε που θα έχει αρκετά επιχειρήματα αλλά και πολλούς λόγους για να ακουστεί…», όπως λένε συνεργάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα