Δεν μειώνουν το φόρο – Καλούν τον κόσμο να λάβει επίδομα θέρμανσης

Κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης σύσκεψης για το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας Α.Γεωργιάδης και Ενέργειας Γ. Μανιάτης.

Υπάρχει διαθέσιμο επίδομα θέρμανσης,

της τάξης του 200 εκατ.ευρώ, καθώς έχουν δοθεί μόλις περίπου 60 εκατ.ευρώ έως τώρα, σημείωσε ο κ.Στουρνάρας καλώντας τους δικαιούχους να καταθέσουν αιτήσεις εξασφάλισης του επιδόματος θέρμανσης ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας η απόκλιση από τον στόχο για έσοδα από τον ΕΦΚ παρουσιάζει μια απόκλιση 5% και τόνισε πως αυτό οφείλεται κυρίως στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Μάλιστα επικαλούμενος στοιχεία από αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τους λόγους στους οποίους οφείλεται η απόκλιση και σε ποιο ποσοστό.

Οι λόγοι σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι οι εξής:

• Επίδραση της τιμής 11,5%

• Ύφεση 3,4%

• Ηπιότερες καιρικές συνθήκες 23.9%

• Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου & αποθεματοποίηση 32%

Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης καθώς υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα κεφάλαια και αναφέρθηκε στη διεύρυνση των κριτηρίων.

Ο κ. Στουρνάρας είπε μάλιστα πως στην περίπτωση μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα είναι σαν να επιδοτεί το κράτος όλο τον πληθυσμό ακόμα και εκείνους που θέλουν να θερμάνουν μια πισίνα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε πως ο μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι απολύτως επιτυχημένο και αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Στουρνάρας, είπε πως οι αριθμοί αυτοί δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

Στέλνοντας δε και ένα μήνυμα προς τους βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν και ζητούν μείωση του ΕΦΚ είπε πως όσοι επιμένουν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση άθελά τους παίζουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων πετρελαίου.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης έκανε έκκληση στο κοινό να χρησιμοποιεί καθαρά καύσιμα, ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα αιθαλομίχλης.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι κατά τις ημέρες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ θα μπορούν να έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα