Δέκα Ελληνίδες στο «Σαλόνι των Ανεξάρτητων»

Η Ελλάδα εκπροσωπείται φέτος από οκτώ Ελληνίδες ζωγράφους και δύο γλύπτριες. Την ευθύνη της παρουσίασης και της οργάνωσης του ελληνικού περίπτερου έχει η ιστορικός τέχνης Έμμυ Βαρουξάκη, στην οποία άλλωστε ανήκει η πρωτοβουλία για το ξεκίνημα της ελληνικής συμμετοχής πριν από μία τετραετία.

Σύμφωνα με την κ. Βαρουξάκη, η φετινή επιλογή των έργων έγινε «με στόχο να τονισθεί το περιβάλλον της Ελλάδας σήμερα, ως φυσική και καλλιτεχνική οντότητα. Με νοήματα

που αφορούν τον τρόπο ζωής, το περιρρέον κοινωνικό κλίμα αλλά και την εικαστική έκφραση του κάθε καλλιτέχνη».

Συμμετέχουν Ελληνίδες ζωγράφοι Μαρία Γιανίκου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κατερίνα Κανέλλη, Γεωργία Κοκκίνη, Πέννυ Μαναβή, Νίκη Μιχαηλίδου, Φωτεινή Οθωναίου, Κατερίνα Σωρούλα και οι γλύπτριες Εβελίνα Λαδιά και Αγγέλω Χατζησωτηρίου-Ριάτς.

To «Σαλόνι των Ανεξάρτητων» οργανώνεται από το 2006 μαζί με το το Σαλόνι των «Γάλλων καλλιτεχνών», και στο σύνολό της η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Art en Capital» («Τέχνη με Κεφαλαία»).

Ιστορικά, το «Σαλόνι των Ανεξάρτητων» πρωτοργανώθηκε το 1884 σαν κίνημα εξέργεσης των νεο-ιμπρεσιονιστών, οι οποίοι δεν ανέχονταν πλέον τη συνεχή άρνηση της κριτικής επιτροπής στο να συμμετέχουν στο επίσημο Σαλόνι Τέχνης της εποχής, που σήμερα φέρει την ονομασία Σαλόνι των Γάλλων Καλλιτεχνών. Ανάμεσα στους πρώτους «εξεγερθέντες ανεξάρτητους» είναι λαμπρά ονόματα, όπως Σεζάν, Γκωγκέν, Πισαρό, Ρεντόν, Μοντιλιάνι και Βαν Γκογκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα