Δέκα χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη

Οι διαδοχικές εκρήξεις σε τρία τρένα στη Μαδρίτη του σιδηροδρομικού δικτύου της ισπανικής πρωτεύουσας, έγιναν μόλις τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας και επηρέασαν το αποτέλεσμα της κάλπης που ανέδειξε νικητής τον Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο έναντι του έως τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η ευθύνη για το τραγικό γεγονός αποδόθηκε αρχικά στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Στη συνέχεια όμως αποδόθηκε στην

αλ Κάιντα.

Αυτή η επίθεση είναι το ισχυρότερο και πιο πολύνεκρο πλήγμα της τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την επίθεση της 11η Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Το χρονικό του τρόμου

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 11 Μαρτίου 2004 έγιναν τέσσερις σφοδρότατες εκρήξεις, ταυτόχρονα, με δεκατρείς βόμβες κοντά στους σταθμούς Ατότσα, Ελ Πόσο και Σάντα Εουχένια, στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μαδρίτη με τη Γκουανταλαχάρα.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας, καθώς πλησίαζε τον σταθμό Ατότσα με αποτέλεσμα τρία βαγόνια να διαλυθούν. Τα συνεργεία διάσωσης που κατέφτασαν σχεδόν αμέσως κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των επιβατών. Άλλες δύο εκρήξεις ακολούθησαν σε δύο αμαξοστοιχίες στους σταθμούς Σάντα Εουχένια και Ελ Πόσο στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Επικράτησε χάος. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες φρίκης. Tα σωστικά συνεργεία επιστράτευσαν δύο λεωφορεία και πολλά ταξί για τη μεταφορά των τραυματιών στα νοσοκομεία, καθώς τα ασθενοφόρα δεν επαρκούσαν.

O πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κήρυξε τις υπηρεσίες ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού και ταυτόχρονα ανέστειλε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματός του, υπό το φόβο νέων επιθέσεων, ενώ ανακοίνωσε το τέλος της προεκλογικής περιόδου σε ένδειξη πένθους.

Ανθρώπινα σώματα διαμελισμένα, παγιδευμένοι άνθρωποι, τραυματίες σε άθλια κατάσταση, πανικόβλητοι επιβάτες, τρομαγμένοι περαστικοί. Εικόνες φρίκης στην ισπανική πρωτεύουσα

«Το τρένο άνοιξε σαν κονσέρβα. Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο όσα χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά. Δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε», έλεγαν οι διασώστες και τα πληρώματα των ασθενοφόρων.

«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε πολεμική ζώνη. Η φρίκη είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορείς να την περιγράψεις. Επικρατεί χάος. Είναι τρομερό», έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης που από πολλούς χαρακτηρίστηκε «η ισπανική 11η Σεπτεμβρίου».

Πρόκειται για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία, όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ανακηρύξει την 11η Μαρτίου ως «Ημέρα των θυμάτων της τρομοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα