ΔΕΗ: ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ SECURITY ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ

Λύση στο μείζον πρόβλημα με την κλοπή των μετασχηματιστών του δικτύου της, με την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, προτίθεται να δώσει η ΔΕΗ.

Η κλοπή του εξοπλισμού της έχει αναδειχθεί σε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και οι μέχρι τώρα υπολογισμοί δείχνουν ότι για την ανάθεση μιας τέτοιας υπηρεσίας σε ιδιωτική εταιρεία θα βαρύνεται με το 10% της συνολικής απώλειας που έχει.

Για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει το

φαινόμενο των κλοπών, ενημερώθηκαν σήμερα οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από στελέχη της ΔΕΗ που είχαν κληθεί μαζί με τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό.

Είναι αξιοσημείωτο το στοιχείο ότι έχει κλαπεί το 50% των μετασχηματιστών χαμηλής τάσης από τη ΔΕΗ και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Θήβα, η Λειβαδιά, η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία.

Όπως ειπώθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, οι κλοπές γίνονται από οργανωμένες συμμορίες, κυρίως αλλοδαπών, καθώς ένας μόνον μετασχηματιστής αποδίδει 120 κιλά χαλκού στους κλεπταποδόχους.

Από τη συζήτηση προέκυψε, ότι η ΔΕΗ με την ανάθεση των δύο μεγάλων έργων, αυτού της εξόρυξης βραχώδους μάζας στη Μαυροπηγή και εκείνου της προμήθειας τριφασικών μετασχηματιστών, είχε σημαντικό οικονομικό όφελος. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ ωφελείται με έκπτωση της τάξεως του 20% στο κόστος από την ανάδειξη μειοδότη στο έργο της εξόρυξης βραχώδους μάζας και υπερκείμενων από την Προτομή του Ορυχείου Μαυροπηγής.

Τα στελέχη της ΔΕΗ ρωτήθηκαν για τον βασικό μέτοχο της Κάπα Δυναμική ΑΤΕ και ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τον επιχειρηματία Στέφανο Κωνσταντινίδη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να ενημερώσει αν ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα. «Δεν είμαι εγώ το ΣΔΟΕ. Θα ερευνήσω το θέμα», ήταν η απάντηση του κ. Ζερβού.

Ο κ. Ζερβός ρωτήθηκε και για την αμοιβή του και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι από προχθές αυτές έχουν διαμορφωθεί στα 72.000 ευρώ κατ΄έτος και, όπως πρόσθεσε, σε αντίστοιχο ύψος είναι οι αμοιβές και άλλων στελεχών της ΔΕΗ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα