Δ.Δρούτσας: Ο Παπανδρέου ανατράπηκε

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε πλέον να είναι στην εξουσία» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του από αυτήν, με την οποία κατά δήλωσή του δεν έχει καμία επαφή. Μιλώντας για «κατρακύλα» και για «κατάντια» του κόμματος, που συνιστά μία «πονεμένη ιστορία», άφησε να εννοηθεί πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ

δεν έχει τίποτα που να θυμίζει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και εκείνο του οποίου την κυβέρνηση υπηρέτησε ο ίδιος. «Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα δεν ξέρω αν πραγματικά κανείς μπορεί να το αποκαλέσει ΠΑΣΟΚ, έχοντας υπόψη την ιστορία της παράταξης αυτής», είπε.

Την επίθεση αυτή, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη, εμμένοντας προφανώς στην απόφαση περί χαμηλώματος των τόνων και καλλιέργειας της ενότητας του κόμματος στην πορεία προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπαν να μιλήσουν για έναν «εξαφανισμένο στο εξωτερικό» ευρωβουλευτή, που έχαιρε τόσο καιρό των προνομίων που εξασφαλίζει η εν λόγω θέση.

Επισήμως, πάντως, δεν σχολιάστηκε καν η δήλωση του κ.Δρούτσα περί ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου, που συνοδευόταν από αιχμές προς …υψηλόβαθμα τότε πολιτικά στελέχη του κόμματος. «Με προβλημάτισε η στάση και ο ρόλος πολλών υψηλόβαθμων στελεχών και στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο την άμεση της ανατροπής του κ.Παπανδρέου», είπε, χρησιμοποιώντας πολύ συνειδητά –όπως είπε- τον συγκεκριμένο όρο, καθώς για εκείνον ό,τι έγινε συνιστούσε απολύτως ανατροπή, με την οποία μάλιστα εκτίμησε ότι έπαψε να υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Υποστήριξε άλλωστε ότι ενώ συλλογικά παίρνονταν οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο –για το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, σχολίασε ότι τότε συνεδρίαζε- πολλά θέματα δεν προχωρούσαν γιατί συνάδελφοί του τότε υπουργοί, σκέφτονταν την «εκλογική πελατεία» τους.

«Εγώ σίγουρα ανήκω στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου του Παπανδρέου δεν υπάρχει πλέον. Μετά την ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού της χώρας, έπαψε να υπάρχει», είπε με νόημα. Δήλωσε πάντως ταυτισμένος με τον πρώην πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του καινοτόμες σκέψεις και ιδέες για την Ελλάδα και το μέλλον της. «Ανήκει σε αυτούς τους πολιτικούς στην Ελλάδα που πραγματικά πίστευαν και πιστεύουν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις», είπε. Τον χαρακτήρισε «βαθιά δημοκρατικό άνθρωπο» και υποστήριξε ότι δεν θα τολμούσε και ποτέ δεν άγγιξε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τη λειτουργία τους στην χώρα, «όπως το βιώνει ο Έλληνας πολίτης τα τελευταία δύο χρόνια», όπως πρόσθεσε με νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη λειτουργία της παρούσας κυβέρνησης. «Δεν νομίζω ότι μπορεί να αποκαλέσει κανείς αυτή την κυβέρνηση μόνο συντηρητική», είπε, κάνοντας λόγο για ακραίες απόψεις σε πολλά θέματα και σημειώνοντας ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Keywords
Τυχαία Θέματα