Χτυπά την Ελλάδα το ωστικό κύμα από την βόμβα των καταθέσεων

Tου Βαγγέλη Δουράκη

Παράπλευρες απώλειες από το κυπριακό δράμα θα υπάρξουν και στην Ελλάδα, καθώς πολλοί Έλληνες αποταμιευτές είχαν μεταφέρει τα χρήματά τους σε κυπριακές τράπεζες, ενώ περί τις 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο νησί, το οποίο αποτελεί τον τέταρτο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα. Μεταξύ των επιχειρήσεων

αυτών συγκαταλέγονται μάλιστα και εταιρείες που οδεύουν προς αποκρατικοποίηση, όπως ο ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.).

Πέρυσι υπολογίζεται ότι διατέθηκαν στην κυπριακή αγορά προϊόντα αξίας 940 εκατ. ευρώ από ελληνικές επιχειρήσεις, μέγεθος που προφανώς θα συρρικνωθεί. Εξάλλου, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες είχαν βρει καταφύγιο και εργασία στην Κύπρο την τελευταία διετία και τώρα κινδυνεύουν να βιώσουν για δεύτερη φορά τις συνέπειες της κρίσης.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία στο νησί της Αφροδίτης μέσω θυγατρικών οι αρνητικές επιπτώσεις εκτιμάται, πάντως, ότι θα είναι αντιμετωπίσιμες, διότι οι θυγατρικές αυτές δεν έχουν σημαντικό μερίδιο στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών των μητρικών τους ομίλων. Ενδεικτικά, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων στη Μεγαλόνησο υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το 5% των συνολικών τους πωλήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα