Σε οικονομία – ζόμπι μετατρέπεται η Κύπρος

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ναι μεν μπορεί η άτακτη χρεοκοπία να απεφεύχθη για το νησί της Αφροδίτης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο όμως ότι η Μεγαλόνησος θα εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ βαθιάς ύφεσης και ανεργίας παρόμοιο με αυτό που βιώνει η Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές διεθνών αναλυτών για το μέλλον του νησιού: Το βρετανικό think tank

«Open Europe» εκτιμά πως «υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η Κύπρος να μετατραπεί σε οικονομία-ζόμπι, εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση της ευρωζώνης και της Κεντρικής Τράπεζας, με λίγες ελπίδες ανάπτυξης», ενώ από την περασμένη εβδομάδα ο ιαπωνικός οίκος Nomura είχε κάνει λόγο για διαφαινόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου κατά 15% τη διετία 2013-2014. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, η κυπριακή οικονομία θα υποστεί τις δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, και συνεπώς μεγαλύτερη σφοδρότητα, απ’ ότι η Ελλάδα.

Η βίαιη αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα της Μεγαλονήσου είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξει την ανεργία σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το 14,7% του περασμένου Δεκεμβρίου. Παράλληλα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους τους, αφενός, το βάρος της μεγάλης έκθεσής τους στον τραπεζικό δανεισμό και, αφετέρου, το βάρος των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα επιβάλει η τρόικα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου με την κυπριακή κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα